Fostul edil din Piteşti, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru corupţie, este noul consilier al primarului din Râmnicu Vâlcea / Mircia Gutău: "Este un om foarte valoros"

Fostul primar al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, trimis în judecată în două dosare de corupţie, este noul consilier al primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, condamnat şi el tot pentru corupţie, dar reabilitat între timp, transmite corespondentul Mediafax.

1234 afișări
Imaginea articolului Fostul edil din Piteşti, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru corupţie, este noul consilier al primarului din Râmnicu Vâlcea / Mircia Gutău: "Este un om foarte valoros"

Fostul edil din Piteşti, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru corupţie, este noul consilier al primarului din Râmnicu Vâlcea / Mircia Gutău: "Este un om foarte valoros"

Noul consilier al primarului Mircia Gutău, Tudor Pendiuc, şi-a preluat postul, de la începutul acestei săptămâni, potrivit reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea.

„Din data de 30 octombrie, domnul Tudor Pendiuc a preluat funcţia de consilier personal al domnului primar Mircia Gutău, înlocuindu-l pe domnul Anton Miţaru, care s-a retras din motive medicale”, au precizat reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Întrebat, joi, de corespondentul Mediafax, de ce l-a luat consilier pe Pendiuc, primarul din Râmnicu Vâlcea a răspuns că „este un om foarte valoros”, de la care are multe de învăţat.

„Este un om cu experienţă, care a fost timp de 24 de ani primar. A făcut foarte multe, a condus un municipiu mare, iar eu sunt un om care învaţă tot timpul şi am nevoie de o astfel de persoană de la care am de învăţat foarte multe. Este un om foarte valoros”, a declarat Mircia Gutău.

Fostul primar al municipiului Piteşti, în perioada 1992 – 2016, Tudor Pendiuc, este în prezent profesor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din municipiu.

Pendiuc a fost trimis în judecată, în luna februarie, de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu asfaltarea unui drum.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei, sub acuzaţia de abuz în serviciu, Florentin-Mircea Branişte, la data faptei director al Administraţiei Domeniului Public Piteşti.

„În luna septembrie 2014, inculpatul Branişte Florentin-Mircea, în calitate de director al Administraţiei Domeniului Public Piteşti, la instigarea primarului Pendiuc Tudor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare şi asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Piteşti. Suprafaţa de teren respectivă (506,6 metri pătraţi - o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, precum şi dintr-un spaţiu cu vegetaţie aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuinţa unei persoane cu funcţie de conducere în cadrul Primăriei Piteşti”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, ADP Piteşti s-a constituit persoană vătămată şi parte civilă cu suma de 27.747 de lei, care a fost achitată integral de Florentin-Mircea Branişte.

Fostul social-democrat Tudor Pendiuc a mai fost trimis deja în judecată, tot de DNA, într-un alt dosar vizând fapte de corupţie privind concesionarea transportului public.

El a candidat în iunie 2016 ca independent pentru al şaptelea mandat de primar al municipiului Piteşti, însă a fost învins la limită de fostul viceprimar Cornel Constantin Ionică, reprezentantul PSD.

Tudor Pendiuc a fost şi arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, în acest dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, în acelaşi dosar fiind cercetată şi fiica sa, Ema Pendiuc, precum şi mai mulţi oameni de afaceri. Pendiuc a fost pus în libertate sub control judiciar pe 14 august 2015, după mai mult de nouă luni de arest preventiv.

Inculpaţii din dosarul privind concesionarea transportului public de persoane din Piteşti au fost trimişi în judecată pe 20 martie 2015, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti.

De cealaltă parte, Mircia Gutău, a fost reales în funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, anul trecut, după ce condusese oraşul şi între anii 2004 – 2010, el fiind condamnat definitiv în două dosare de corupţie.

În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, şi viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul Gutău i-a cerut unui denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunţător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obţină un certificat de urbanism.

„În urma unei înţelegeri anterioare între cei doi inculpaţi, o parte din suma de bani primită de la denunţător urma să fie remisă, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutău Mircia, întrucât, în această calitate, acesta din urmă avea printre atribuţiile de serviciu şi emiterea unor acte de natura celui solicitat de către denunţător“, au reţinut anchetatorii.

Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpaţi au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. După ce a ajuns în penitenciar, Gutău şi-a pierdut mandatul de primar.

Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupţie, alături de consilierul juridic Nicolae Mesea şi omul de afaceri Ion Georgescu. În acest dosar, primarul Gutău a fost acuzat că, în perioada mai-iunie 2005, împreună cu consilierul Mesea a iniţiat şi derulat o procedură de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii“, cu încălcarea normelor legale. Procurorii au stabilit că primăria condusă de Gutău a plătit pentru componentele a şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 de lei de Inter Grup COM SRL Râmnicu Vâlcea. Acesta din urmă a revândut componentele SC Dancomar SRL, administrată de Ion Georgescu, care, la rândul lui, le-a revândut primăriei.

Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani şi jumătate de închisoare, însă cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat în timpul procesului, în ianuarie 2011.

Mircia Gutău a putut să se înscrie în cursa electorală la Primăria Râmnicu Vâlcea, în urma unei decizii a Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare şi a constatat că pedeapsa principală a expirat în 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutău să poată candida pentru o funcţie publică. Procurorii DNA nu a fost mulţumiţi de decizie şi au contestat-o la Tribunalul Mehedinţi, fără succes însă, deoarece magistraţii au considerat întemeiată hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici