Video FOTO | O raţă congelată cu tot cu pene şi produse expirate de un an, găsite la două terase de pe litoral

Produse expirate de un an de zile, mizerie, dar şi o raţă întreagă, congelată cu tot cu pene, au fost descoperite, joi, de comisarii de la Protecţia Consumatorilor la două terase, aflate în zona Cazino, din staţiunea Mamaia, activitatea acestora fiind suspendată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

4655 afișări

Directorul general al OPC, Paul Anghel, care a coordonat controlul la terasele şi restaurantele din staţiunea Mamaia, a declarat, joi, presei, că la două dintre acestea, Balans şi Azzuro, au fost descoperite adevărate focare de infecţie, mizerie de nedescris în bucătării şi în zonele de lucru, carne şi mici expiraţi şi chiar o raţă întreagă, cu tot cu pene, pusă la păstrare într-un congelator.

De asemenea, comisarii au mai descoperit la punctul de lucru al unei alte societăţi că vânzătorii pretindeau că ar fi comercializat sucuri naturale, dar, de fapt, acestea erau doar substanţe chimice, unele dintre ele chiar periculoase şi, mai mult decât atât, expirate de un an.

„O locaţie din zona Cazino faleză oferea gratuit mostre din aceste <poţiuni>, în principal copiilor, îndemnând totodată părinţii să cumpere un produs fresh natural. În depozit nici urmă de fructe, ci doar bidoane, unele expirate de câteva luni, cu siropuri concentrat cu diverse arome şi culori. Pe lângă amenda aferentă, de 13.000 de lei, punctul de lucru a fost sancţionat complementar cu oprirea temporară a prestării de serviciu până la remedierea abaterilor constatate”, a spus Paul Anghel, care a precizat că în componenţa siropurilor se aflau şi aditivi alimentari periculoşi, interzişi în unele state ale UE.

„Aditivul alimentar aflat în compoziţia siropului era E133. E133 este un aditiv alimentar periculos, ce este interzis în peste 10 ţări din Uniunea Europeană. Doza maximă admisă a fost scăzută treptat de la 12,5 mg/kg corp, în 1975, la 10 mg în 1985, iar în 2010, la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii ce au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului. (…) Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. Poate afecta negativ atenţia şi activitatea copiilor, fapt care trebuie adus la cunoştinţa părinţilor la locul de comercializare”, a mai precizat Paul Anghel.

Anghel a mai spus că ar trebui ca populaţia să cunoască atât locaţiile ce au fost sancţionate, dar şi abaterile pentru care au fost aplicate sancţiunile.

„După ceea ce am văzut la ultimele controale pe litoralul românesc cred cu tărie într-o idee mai veche: de a afişa la loc vizibil, la intrare în restaurant, bar, fast food, cafenea un afiş cu informare potrivit căreia acel operator economic a fost sancţionat, pentru ce abateri constatate şi cu ce măsuri/ sancţiuni complementare, astfel încât consumatorul să fie informat şi să ia, în deplină cunoştinţă de cauză, decizia de a intra sau nu în acel spaţiu”, a mai declarat Anghel.

Activitatea operatorilor economici descoperiţi cu abateri a fost sistată, aceştia primind şi amenzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici