Video FOTO, VIDEO | Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află într-o vizita în România, unde a participat la o slujbă religioasă cu peste 600 de preoţi din Bazinul Carpatic şi la o procesiune în Cluj, alături de 1.000 de oameni

Premierul Ungariei, Viktor Orban, asistă, sâmbătă, la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Reformată Centrală din Cluj-Napoca la care participă peste 600 de preoţi reformaţi, evanghelici şi unitarieni din Bazinul Carpatic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1853 afișări

UPDATE 14:44 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, alături de peste 1.000 de persoane, de la Biserica Reformată Centrală până la Institutul Teologic Protestant, unde a avut loc ceremonia de inaugurare a clădirii renovate a institutului.

Viktor Orban a asistat, sâmbătă, la o slujbă religioasă la Biserica Reformată Centrală din Cluj-Napoca după care a pornit, într-o procesiune de o jumătate de kilometru prin centrul municipiului, alături de peste 1.000 de persoane, majoritatea preoţi reformaţi, evaghelici şi unitarieni din Bazinul Carpatic, şi care a avut în frunte o fanfară, până la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu, mulţimea blocând o bandă de circulaţie.

La Institutul Teologic Protestant, Orban a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii renovate a acestuia, la dezvelirea bustului unui episcop reformat din secolul al XIX-lea, Szasz Domokos, şi la inaugurarea Muzeului Reformat.

La ceremonie, premierul Ungariei a susţinut un discurs care nu a fost tradus în limba română.

În cursul zilei de duminică, Viktor Orban va asista la sfinţirea bisericii reformate din comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca, iar luni va participa la Oradea la deschiderea anului universitar la Universitatea Partium. 


Viktor Orban a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 11, la Biserica Reformată Centrală din Cluj-Napoca însoţit de episcopi ai bisericilor reformate din Bazinul Carpatic şi de episcopul reformat al Ardealului, Kata Bela. Premierul Ungariei asistă la slujba religioasă alături de peste 600 de preoţi reformaţi, evanghelici şi unitarieni din Bazinul Carpatic, din ţări precum România, Ungaria, Slovacia, Ucraina şi Serbia.

La slujbă mai participă, printre alţii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, europarlamentarii Tokes Laszlo şi Sogor Csaba, parlamentari UDMR, miniştri din Guvernul Ungariei.

Manifestările la care este prezent premierul Ungariei, invitat de Eparhia Reformată din Ardeal, sunt organizate de bisericile protestante maghiare cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă.

În cursul zilei de sâmbătă, Viktor Orban va mai participa la Cluj-Napoca la festivitatea de inaugurare a Institutului Protestant Teologic, care a fost renovat şi unde va susţine un discurs, şi la inaugurarea Muzeului Reformat din Transilvania, iar duminică va fi prezent la sfinţirea bisericii reformate din comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca.

Organizatorii au anunţat că, pe parcursul vizitei, premierul Ungariei nu va face declaraţii, iar discursul său nu va tradus în limba română.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici