Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca şi condiţie pentru finanţare

FMI nu a impus nicio reducere a concediului de creştere a copilului ca şi condiţie pentru finanţare, decizia aparţinând Guvernului, forţat să ia măsuri dificile cu privire la venituri şi să facă reduceri drastice de cheltuieli, susţine Jeffrey Franks, într-o scrisoare trimisă asociaţiilor de mame.

Imaginea articolului Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca şi condiţie pentru finanţare

Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca şi condiţie pentru finanţare (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Documentul trimis, joi, de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, reprezintă un răspuns la o scrisoarea din 3 decembrie semnată de Asociaţia M.A.M.E., Asociaţia Mame pentru Mame, Asociaţia Tata, La Leche League România, Asociaţia pentru Naşterea Naturală şi Alăptare, Asociaţia pentru Comunicare Non-violentă, precum şi de comunităţile online miresici.ro, despre copii.com, babycafe.ro şi feminism-romania.ro.

În scrisoarea din 3 decembrie, reprezentanţii societăţii civile au făcut un apel la FMI de reconsiderare a poziţiei cu privire la relaţia dintre misiunea FMI în România şi măsurile vehiculate, la acel moment, de Guvernul român, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Asociaţiei M.A.M.E..

Jeffrey Franks spune, în scrisoarea trimisă ONG-urilor, că România trece printr-o gravă criză economică, fapt ce a forţat Guvernul să adopte măsuri dificile cu privire la venituri şi să facă reduceri drastice de cheltuieli.

"Noi, Fondul Monetar Internaţional, am ajutat în realizarea unei atenuări a efectelor acestei crize oferind sprijin financiar ţării şi consiliere guvernului pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţiunilor pe care le desfăşoară. Ca parte din dorinţa de a genera o eficienţă şi mai mare, guvernul şi-a revizuit programul de cheltuieli. Din păcate, multe din aceste măsuri sunt ineficiente - alocă resurse unor familii mai bine poziţionate financiar, în acelaşi timp neoferind destul ajutor unor familii foarte nevoiaşe. Sprijinim în mod ferm eforturile guvernului de a îmbunătăţi modul în care este acordată asistenţa socială pentru ca aceste inechităţi să fie luate în considerare", arată Franks în documentul citat.

Referitor la decizia Guvernului de a revizui reglementările referitoare la concediul de creştere a copilului, Franks arată că, în România, Executivul oferă sprijin pe parcursul unei perioade mai lungi decât în alte ţări europene.

"Mai mult decât atât, având în vedere faptul că acest concediu are o indemnizaţie bazată pe salariile anterioare, mai mult din acest sprijin financiar merge către femei care au un venit mai mare. Privind din nou către eforturile de a stabili o echitate, este potrivit să fie găsite metode care să aloce beneficii în cadrul concediului maternal acelor familii care au cea mai mare nevoie, armonizând treptat beneficiile din această ţară cu cele ce se acordă în Uniunea Europeană", mai arată Franks în scrisoarea trimisă ONG-urilor.

Şeful misiunii FMI în România a ţinut să sublinieze faptul că FMI nu a impus Guvernului nicio reducere a concediului de creştere a copilului.

"Acestea fiind spuse, aş dori să subliniez faptul că FMI nu a impus nicio reducere a concediului maternal ca şi condiţie pentru programul nostru curent de finanţare. Decizia asupra modului în care sunt reformate cheltuielile este una suverană şi respectăm deciziile guvernului în aceste situaţii", a arătat Jeffrey Franks.

Acesta s-a referit şi la problema numărului limitat de creşe din România, propunând reprezentanţilor societăţii civile să participe la înfiinţarea unor "cooperative" de îngrijire a copiilor, evidenţiindu-le o oportunitate de afaceri.

"Suntem conştienţi de problema numărului limitat de creşe din România, lucru care face dificilă acordarea de asistenţă copiilor între un an şi trei ani. În alte ţări, astfel de lipsuri au fost abordate ca şi ocazii pentru diverse afaceri, permiţând unor mame să ia în grijă şi pe copiii altora, beneficiind de supervizare şi posibil ajutor din partea guvernului. Iniţiativele de a îmbunătăţi opţiunile pentru asistenţa acordată copiilor (precum înfiinţarea unor "cooperative" de îngrijire a copiilor) de către organizaţii non-guvernamentale, precum este şi a dumneavoastră, reprezintă un pas important către îmbunătăţirea situaţiei mamelor din România", mai arată Franks.

Oficialul FMI a încheiat spunând că acordă o mare importanţă dialogului cu reprezentanţii societăţii civile din România şi că speră la continuarea schimbului de opinii cu aceştia.

Guvernul a aprobat, în 8 decembrie, Ordonanţa de urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Potrivit noului act normativ, mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Surse politice declarau în 2 decembrie, la finalul unei reuniuni a liderilor Coaliţiei, că Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului ca durata concediului de creştere a copilului să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

"Există o practică a FMI de a adresa ministerelor şi alte solicitări decât cele incluse în scrisoarea de intenţie, iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal", susţineau atunci sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici