FSLI: Cu noi nu s-a discutat despre proba trandisciplinară de bacalaureat

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a declarat, luni, că reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au discutat cu sindicatele despre introducerea unei probe transdiciplinare la bacalaureat, în proiectul Legii educaţiei nefiind introdus acest aspect.

29 afișări
Imaginea articolului FSLI: Cu noi nu s-a discutat despre proba trandisciplinară de bacalaureat

FSLI: Cu noi nu s-a discutat despre proba trandisciplinară de bacalaureat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Din cunoştinţele noastre nu există o uniformizare în interiorul liceului în funcţie de filiera parcursă de elevi. În al doilea rând, chestiunea de transdisciplinară, dacă se introduce, este binevenită pentru elevi, dar nu făcut pe copy-paste din documentele anterioare", a spus Liviu Pop pentru MEDIAFAX.

Acesta a apreciat că este necesară o corelare a bacalaureatului pentru cei care fac filiera teoretică şi tehnologică, iar modelul de bacalaureat să fie acelaşi la ambele licee.

Examentul de Bacalaureat va include şi o probă transdisciplinară, cu întrebări din mai multe materii din categoria ştiinţelor naturale, pentru clase de profil real, şi ştiinţelor sociale, pentru profil uman, conform modificărilor decise, luni, de Guvern la proiectul legii educaţiei naţionale.

Astfel, proiectul de lege aprobat de Guvern prevede că absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine o probă scrisă transdisciplinară la limba şi literatura română şi o limbă de circulaţie internaţională (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările), o probă scrisă la limba şi literatura maternă (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), precum şi o probă scrisă transdisciplinară, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare, la matematică şi ştiinţele naturii (pentru profilul real), respectiv la ştiinţe socio-umane - istorie, geografie, economie, sociologie şi psihologie (pentru profilul umanist).

Este stabilită şi o probă de cunoştinţe tehnologice specifice calificării profesionale urmate, la profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului ori la profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic din filiera vocaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici