Funcţiile de conducere din direcţiile de sănătate publică vor fi reduse cu 84 de locuri

Ministerul Sănătăţii intenţionează reducerea funcţiilor de conducere din direcţiile de sănătate publică de la cinci la trei, prin eliminarea a două posturi de directori adjuncţi coordonatori, fiind eliminate 84 de funcţii de conducere, proiectul de ordin în acest sens fiind supus dezbaterii publice.

70 afișări
Imaginea articolului Funcţiile de conducere din direcţiile de sănătate publică vor fi reduse cu 84 de locuri

Funcţiile de conducere din direcţiile de sănătate publică vor fi reduse cu 84 de locuri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al Ministerului Sănătăţii, proiectul ordinului privind reorganizarea direcţiilor de sănătate publică a fost pus în dezbatere publică.

Ministerul Sănătăţii intenţionează reducerea funcţiilor de conducere din aceste unităţi de la cinci la trei.

"Acest aspect înseamnă eliminarea, din fiecare direcţie de sănătate publică, a două posturi de directori adjuncţi coordonatori, în total 84 funcţii de conducere la nivelul întregii ţări. De asemenea, este nevoie şi de o structură mai eficientă şi flexibilă având în vedere că, în prezent, structură organizatorică a direcţiilor de sănătate publică vizează între 67 şi 326 de posturi ocupate", precizează sursa citată.

Reorganizarea Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) presupune reducerea unor posturi administrative, ocupate de funcţionari publici, şi a funcţiilor de conducere, şi nu înseamnă disponibilizarea medicilor sau a personalului medical practicant, preciza, în 21 mai, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Cseke Attila spunea, în 13 mai, că în Ministerul Sănătăţii se face o analiză asupra activităţii unităţilor deconcentrate, în special a Direcţiilor de Sănătate Publică.

"Realitatea este că Direcţiile de Sănătate au structuri prea umflate şi nu întotdeauna cu oameni care muncesc. Sunt nemulţumit de activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică, iar eficienţa lor în niciun caz nu este corelată cu structura organizatorică ce vizează între 67 şi 326 de posturi ocupate. După ce vom analiza problema contractelor colective de muncă, în urma cărora acum dacă am face reduceri de personal ar trebui să plătim până la 24 salarii compensatorii, ne gândim serios la restructurarea acestor unităţi", declara atunci Cseke Attila.

Guvernul discută despre concedierea a peste 1.100 de angajaţi din unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, dintr-un total de circa 7.870 posturi finanţate, incluzând atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, reducere de personal care să fie aplicată începând cu luna august.

Disponibilizarea angajaţilor este prevăzută într-un document oficial obţinut de MEDIAFAX şi care se referă la iniţierea măsurii de reducere a numărului maxim de posturi finanţate integral de la stat în sistemul de sănătate.

Pentru Ministerul Sănătăţii şi unităţile sanitare finanţate integral de la bugetul de stat sunt finanţate un număr maxim de 7.872 posturi, cheltuielile de personal aprobate pentru acest an fiind însă mai mici decât necesarul anual.

"Ca urmare a analizării activităţii desfăşurate de către unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, având în vedere şi cheltuielile de personal aprobate, considerăm necesară, pentru eficientizarea activităţii acestora, reducerea numărului de personal cu 1.112. Întrucât categoriile de personal vizate sunt atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, în funcţie de datele de la care măsura devine operaţională, este necesar un termen de 60 zile pentru derularea măsurilor de protecţie socială. În situaţia în care măsura de reducere a numărului de personal se aprobă cu data de 1 iunie 2010, disponibilizarea efectivă va avea loc începând cu data de 1 august 2010", se arată în document.

Sursa citată indică totodată că pentru categoriile de personal contractual care urmează să fie disponibilizate este în vigoare contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, cu termen de valabilitate 31 decembrie 2010, şi că actualul Cod al Muncii prevede că salariaţii disponibilizaţi pot beneficia de compensaţii.

Astfel, salariaţii concediaţi vor primi compensaţii băneşti în funcţie de vechime, respectiv cinci salarii brute lunare pentru vechime de până la cinci ani, 12 salarii brute lunare pentru vechime cuprinsă între cinci şi 10 ani şi 24 salarii brute lunare pentru vechime de peste 10 ani.

În sectorul sanitar, majoritatea personalului are o vechime de peste 10 ani, astfel că efortul financiar aferent compensaţiilor băneşti pentru 1.112 persoane concediate este estimat la un total de 75,5 milioane lei.

Documentul mai arată că din analiza modului de organizare a Direcţiilor de Sănătate Publică, a numărului de posturi aprobat şi a modului de asumare a responsabilităţilor a rezultat că numărul de posturi în baza căruia aceste unităţi îşi desfăşoară activitatea este inegal repartizat având în vedere particularităţile şi mărimea judeţului raportată la numărul de locuitori, de la judeţe cu un număr de minim 67 posturi până la judeţe cu un număr de maxim 174 posturi.

"De menţionat că există diferenţieri ale numărului de posturi repartizat şi în cadrul judeţelor de aceeaşi mărime; o excepţie o reprezintă municipiul Bucureşti, care asigură asistenţa de sănătate publică şi control în sănătate publică pentru toate sectoarele municipiului Bucureşti şi care funcţionează cu un număr de 326 de posturi, depăşind astfel, ca şi număr de personal, inclusiv structura Ministerului Sănătăţii, cu 264 posturi. Nu în toate structurile, prin activitatea desfăşurată, se răspunde dezideratului de a pune în practică politica Ministerului Sănătăţii la nivel local", se spune în material.

Sursa citată relevă astfel că în cadrul reorganizării activităţii Direcţiilor de Sănătate Publică va fi aprobată prin ordin al ministrului o nouă structură organizatorică, va fi determinat numărul de personal în funcţie de populaţia judeţului şi activitatea desfăşurată, iar numărul directorilor coordonatori adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică va fi redus cu 2, serviciul deconcentrat urmând să funcţioneze cu un director coordonator şi doi directori coordonatori adjuncţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici