Funcţionari care au plătit cursuri care nu s-au realizat au fost trimişi în judecată în Constanţa

Trei funcţionari de la Serviciul Public de Impozite şi Taxe Locale Constanţa şi preşedintele unui ONG au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, acuzaţi că au plătit cursuri de formare profesională care în realitate nu au avut loc, şeful Serviciului însuşindu-şi o parte din bani.

1447 afișări
Imaginea articolului Funcţionari care au plătit cursuri care nu s-au realizat au fost trimişi în judecată în Constanţa

Funcţionari care au plătit cursuri care nu s-au realizat şi preşedintele unui ONG au fost trimişi în judecată în Constanţa

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a directorului executiv, a directorului executiv adjunct din cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale (SPIT), precum şi a şefului Compartimentului Resurse Umane pentru că ar fi plătit cursuri de formare profesională în numele instituţiei, iar acestea nu au avut loc în realitate.

Potrivit rechizitoriului, în intervalul noiembrie – decembrie 2017, Virginia Uzun, care era director executiv al SPIT, ar fi îndeplinit cu încălcarea legii acte ce ţin de atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală şi fictivă a două contracte încheiate între Serviciul pe care îl conducea, în calitate de achizitor, şi o asociaţie reprezentată de Bogdan Coronea, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către SPIT Constanţa, în condiţiile în care asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională. Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăţi ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi totodată un folos necuvenit pentru asociaţia “prestatoare” a serviciilor respective”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, efectuarea plăţilor ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat deCoronea, care a facturat servicii de formare profesională fictive, precum şi de directorul adjunct al SPIT, Trentea Tatu Carmen Aurelia şi de şeful Compartimenului de Resurse Umane, Raşid Ghiulendan, care ar fi semnat contractele şi ar fi ordonanţat la plată cursurile respective.

„În acelaşi context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de preşedinte al asociaţiei, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpaţii Uzun Virginia, Raşid Ghiulendan şi Trentea Tatu Carmen Aurelia). În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociaţiei pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă şi să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Cei patru, respectiv trei funcţionari şi preşedintele asociaţiei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, delapidare şi complicitate la delapidare.

Până în acest moment, Consiliul Local Constanţa nu a comunicat către DNA dacă se constituie parte civilă.

În acest caz s-a dispus poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare deţinute de cei patru inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici