Funeriu: Bacalaureatul se va desfăşura normal din 31 mai

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri că examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale din 31 mai, precizând că acum ar fi probleme în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj, dar crede că acestea vor fi rezolvate.

17 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Bacalaureatul se va desfăşura normal din 31 mai

Funeriu: Bacalaureatul se va desfăşura normal din 31 mai (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj au anunţat vineri, în videoconferinţa cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, că există probleme cu organizarea examenului de bacalaureat, dar speră că până la sfârşitul săptămâni acestea să fie rezolvate, fie prin înlocuirea profesorilor din comisiile de examen care merg la grevă cu alte cadre didactice, fie prin comasarea unor centre.

"Probleme calde sunt în continuare în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj, de aceea vă rog să sunaţi continuu la Minister pentru a şti care este situaţia şi a rezolva problema chiar prin trimiterea unor directori şi directori generali din minister în zonele cu probleme", le-a spus ministrul Daniel Funeriu inspectorilor generali şcolari din cele patru regiuni, în videoconferinţa organizată vineri dimineaţă.

În judeţul Suceava, din 39 de centre în care ar trebui să se organizeze examenul de bacalaureat începând din 31 mai, 23 nu au probleme, în 13 este încă incertitudine, iar în trei nu se va desfăşura, fiind vorba de Liceul Agricol Fălticeni, Liceul "Petru Rareş" şi Liceul "Mihai Eminescu" din Suceava, a anunţat inspectorul general şcolar în videoconferinţă.

Totuşi, acesta a promis că şi în aceste unităţi vor fi găsite soluţii până duminică, astfel încât bacalaureatul să se poată desfăşura în condiţii normale, ispectorul general şcolar optând pentru mutarea profesorilor în unităţile cu probleme, şi nu a elevilor, întrucât numărul acestora este foarte mare.

În judeţul Iaşi, în 33 din 49 de centre a fost primită confirmare privind faptul că bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale, în şapte se mai aşteaptă încă soluţii, iar alte nouă anunţaseră până vineri dimineaţă că nu organizează examenul.

Inspectorul general şcolar din Iaşi consideră că în cazul în care nu vor găsi profesori înlocuitori, elevii vor fi repartizaţi în alte centre. Pentru această acţiune inspectoratul şcolar se bazează pe ajutorul părinţilor şi al elevilor care s-au oferit să ajute pentru desfăşurarea în condiţii bune a probei de bacalaureat care începe luni.

În judeţul Harghita, din 37 de centre de examen, în 11 nu sunt probleme, iar în 16 se poate desfăşura proba din 31 mai. Problema cea mai mare în judeţul Harghita se referă la numărul mic de evaluatori, pentru că cei mai mulţi au optat să participe la grevă.

În judeţul Dolj este un deficit de 60 de supraveghetori şi 20 de evaluatori, inspectorul general şcolar aşteptând soluţii din partea unităţilor de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a spus inspectorului general şcolar din Dolj să-l informeze în timp real dacă poate rezolva acest deficit, altfel va trimite oameni din minister.

La Bucureşti, inspectorul general şcolar a hotărât comasarea centrelor astfel încât de 113 unităţi în care va avea loc bacalaureatul începând de luni acesta să se desfăşoare în 111. De asemenea, au fost cinci înlocuiri ale membrilor comisiilor, iar trei au anunţat că vor participa la bacalaureat.

Ministrul Educaţiei anunţa joi că proba de de competenţe lingvistice a bacalaureatului, programată pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77 la sută dintre cadrele didactice anunţând că vor participa la examen.

Federaţiile din învăţământ au arătat joi într-un comunicat de presă că înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane este ilegală.

Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.

Elevii au ameninţat cu marşuri de protest în 1 iunie în cazul blocării bacalaureatului, susţinând că încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenelor reprezintă un proces firesc al actului educaţional la care ei au dreptul prin Constituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici