Funeriu către rectori: Curăţaţi universităţile, eliminaţi nepotismul universitar şi plagiatorii

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cere rectorilor să îşi "cureţe" universităţile, să elimine nepotismul universitar şi plagiatorii, să îi lase pe profesori să îi pice la examene pe studenţii care nu înţeleg că fac parte dintr-o comunitate de elită şi să elimine "şpaga" pentru examene sau cămine.

98 afișări
Imaginea articolului Funeriu către rectori: Curăţaţi universităţile, eliminaţi nepotismul universitar şi plagiatorii

Funeriu către rectori: Curăţaţi universităţile, eliminaţi nepotismul universitar şi plagiatorii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Funeriu a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, că după examenul de bacalaureat în România a avut loc primul pas spre recredibilizarea învăţământului românesc şi a adresat mai multe îndemnuri rectorilor şi Senatelor universitare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vreau să adresez un îndemn rectorilor: să vă curăţaţi universităţile. Anul acesta şcolar ne-a învăţat că în România se poate să nu ne mai furăm startul în viaţă. Prin ceea ce s-a întâmplat la bacalaureat s-a recredibilizat un examen care în ultimii 20 de ani a fost decredibilizat datorită fraudelor. În acest an a fost un prim pas spre recredibilizrea învăţământului românesc. Îndemnul meu, stimaţi rectori, este să curăţaţi universităţile. Lăsaţi profesorii să îi pice pe studenţii care nu îndeplinesc standardele de trecere a examenelor. Ştiu că finanţarea pe student nu încurajează universităţile să facă o adevărată selecţie a studenţilor. Nu ezitaţi, stimaţi rectori şi Senate universitare, să îi picaţi pe studenţii care nu înţeleg că fac parte dintr-o comunitate de elită. Exmatriculaţi-i pe cei care sunt de exmatriculat, eliminaţi şpaga pentru examen, pentru locurile din cămine", a afirmat Funeriu.

Acesta i-a îndemnat pe rectori să elimine taxele nejustificate cerute studenţilor de către universităţi, dar le-a cerut şi să îi dea afară pe plagiatori şi să elimine nepotismul universitar.

"Vă îndemn să eliminaţi taxele nejustificate pentru studenţi. Stimaţi rectori, daţi-i afară pe plagiatori, nu există un furt mai urât decât cel intelectual, un atentat la minţile fiecărui student, exmatriculaţi-i pe studenţii care vând sau cumpără lucrări de licenţă. Daţi-i afară pe profesorii care le produc, ei nu fac parte şi nu trebuie să facă parte din comunitatea academică. Vă rog, prin Charta universitară, să eliminaţi nepotismul universitar. Nu pot accepta ca statul de funcţii al unei universităţi să semene cu un arbore genealogic. Universităţile bune nu acceptă astfel de comportamente", a spus ministrul Educaţiei.

Daniel Funeriu le-a mai cerut rectorilor să îşi facă ordine în finanţele universităţilor, "prioritizând investiţiile şi renegociind contractele".

La eveniment au mai participat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Cătălin Baba, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, viceprimarul Laszlo Attila, vicepreşedintele Academiei Române, Cristian Hera, membri ai Senatului USAMV, rectorul UTCN, Radu Munteanu, rectorul UMF, Constantin Ciuce.

În cadrul manifestărilor de deschidere a anului universitar la USAMV Cluj-Napoca au mai avut loc ceremoniile de acordare a Bursei Rectorului şi a unor burse private, dar şi premierea studenţilor români la concursul internaţional Alltech Young Scientist.

Deschiderea anului universitar include şi un spectacol de dansuri populare susţinut de Ansamblul Studenţesc "Tradiţii" al USAMV Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici