Funeriu cere crearea de instrumente de finanţare pentru fuziunea universităţilor

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat luni că va cere Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) crearea de instrumente de finanţare pentru universităţile care doresc să fuzioneze, astfel încât să se ajungă la universităţi competitive la nivel internaţional.

60 afișări
Imaginea articolului Funeriu cere crearea de instrumente de finanţare pentru fuziunea universităţilor

Funeriu cere crearea de instrumente de finanţare pentru fuziunea universităţilor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Funeriu a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, că problema fuziunii universităţilor apare pe agenda Ministerului Educaţiei, iar principalul obiectiv din punct de vedere managerial al instituţiei trebuie să fie concentrarea resurselor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Un rector din Cluj, fost ministru, spunea un lucru interesant, cu care sunt de acord, că România are prea multe universităţi şi prea puţini studenţi. Într-o ţară ca România, principalul obiectiv din punct de vedere managerial al Ministerului Educaţiei trebuie să fie concentrarea resurselor. Voi cere Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) să creeze instrumente de finanţare preferenţială pentru universităţile care doresc să fuzioneze, pentru că vom reuşi să avem universităţi de top atunci când vom avea instituţii puternice şi când nu se vor disipa resursele şi să avem în cadrul aceluiaşi oraş mic universităţi ale căror activităţi se suprapun", a afirmat Daniel Funeriu.

Acesta a precizat că trebuie să fie urmat cazul oraşului Strasbourg, care, în urma unor politici de încurajare a fuziunilor, a reuşit ca din cinci universităţi să facă una singură, care este acum cea mai bună din Franţa.

"Voi cere crearea de mecanisme de încurajare şi nu coerciţie, în tot ceea ce ţine de o raţionalizare instituţională a universităţilor publice din România. Ştiu că sunt universităţi care doresc să facă acest lucru, au fost tentative care au eşuat pentru că nu aveau la dispoziţie instrumentele financiare din partea ministerului şi legislative, pentru a face acest lucru, dar azi putem face un pas înainte pentru ca universităţile să fie competitive la nivel internaţional", a menţionat ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici