Funeriu: În peste 90% din centrele de examen pentru bacalaureat profesorii nu vor fi în grevă

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că la nivel naţional în peste 90 la sută din centrele de examen pentru bacalaureat profesorii nu se vor afla în grevă, iar în restul vor fi găsite soluţii pentru completarea comisiilor de examinare, astfel încât toţi elevii să poată susţine proba.

63 afișări
Imaginea articolului Funeriu: În peste 90% din centrele de examen pentru bacalaureat profesorii nu vor fi în grevă

Funeriu: În peste 90% din centrele de examen pentru bacalaureat profesorii nu vor fi în grevă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Daniel Funeriu a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că situaţia privind participarea profesorilor la examenul de bacalaureat se ameliorează de la o oră la alta, astfel că vineri după-amiază în peste 90 la sută din centrele de examen pentru bacalaureat nu existau probleme privind organizarea primei probe.

"La proba de competenţe lingvistice, în peste 90 la sută din centre nu sunt probleme. Majoritatea judeţelor sunt cu sută la sută participare a dascălilor la examen, însă în zece judeţe avem probleme. Cifrele diferă. La Arad şi Sibiu, doi - trei la sută dintre profesorii implicaţi la bacalaureat vor fi în grevă, la Bucureşti zece la sută, iar la Dolj şi Satu Mare jumătate din dascăli au anunţat că participă la protest", a afirmat ministrul Daniel Funeriu.

El a precizat că printre judeţele cu probleme se numără şi Iaşiul, însă a adăugat că evoluţia este una favorabilă.

Funeriu a spus că din cele 49 de centre de examinare din judeţul Iaşi, în doar şase profesorii vor fi în grevă, în alte cinci profesorii sunt indecişi, în timp ce în 38 de centre dascălii au anunţat că vor fi prezenţi la examen.

"Peste tot în ţară vom proceda la înlocuirea supraveghetorilor şi a evaluatorilor care şi-au anunţat participarea la grevă. Vom apela inclusiv la profesori din ciclul gimnazial, pentru că au aceeaşi pregătire. De asemenea, în cazul supraveghetorilor pot fi profesori de franceză la proba de engleză sau invers", a declarat ministrul Educaţiei.

El a recunoscut că organizarea bacalaureatului se află într-un moment dificil, însă a promis că examenul se va desfăşura conform graficului stabilit iniţial.

Daniel Funeriu a mai declarat că, sâmbătă dimineaţă, la ora 8.00, va avea o nouă videoconferinţă cu toţi inspectorii generali din judeţe.

"Sâmbătă după-amiază, vom avea centralizarea finală. Tot atunci vom cunoaşte şi intenţia participării profesorilor la grevă la nivel naţional, nu doar a celor implicaţi în organizarea bacalaureatului", a mai spus Daniel Funeriu.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici