Funeriu: Rectificarea bugetară nu va afecta salariile profesorilor şi nici alte obligaţii financiare

Rectificarea bugetară nu va afecta salariile profesorilor şi nici bursele studenţilor sau alte obligaţii financiare ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, toate acestea fiind achitate integral şi la timp, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Daniel Funeriu.

17 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Rectificarea bugetară nu va afecta salariile profesorilor şi nici alte obligaţii financiare

Funeriu: Rectificarea bugetară nu va afecta salariile profesorilor şi nici alte obligaţii financiare (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Rectificarea bugetară nu afectează în niciun fel salariile cadrelor didactice din România. Resping orice afirmaţie contrară", a spus ministrul Educaţiei.

El a ţinut să reamintească faptul că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului tocmai a decis, în urmă cu câteva zile, extinderea programului "Bani de liceu" la încă aproape 4.000 de elevi faţă de numărul estimat anterior.

Rectificarea bugetară ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie, bugetul de salarii fiind redus cu 1,3 miliarde de lei de la începutul anului, potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"Potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru anul 2010, fondul de salarii pentru învăţământul preuniversitar a fost redus cu 247.112.000 lei. De la începutul anului, bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că plata integrală a salariilor este pusă în pericol pentru luna decembrie 2010", se arată într-un comunicat de joi al FSLI.

Reprezentanţii FSLI au precizat că, în urma rectificării bugetare, MECTS va pierde 40 de milioane de lei, diminuarea bugetului alocat iniţial sistemului de învăţământ demonstrând "un dezinteres total" din partea Guvernului faţă de angajaţii din învăţământ, elevi şi şcoli.

"Decizia Guvernului de a reduce fondurile destinate cheltuielilor de personal este revoltătoare. Există riscul major ca salariaţii din învăţământ să rămână fără bani, chiar de sărbători, pentru că sumele alocate salariilor pentru luna decembrie sunt mai mici cu 24 la sută, faţă de cât ar fi nevoie. Este dureros ceea ce se întâmplă în acest moment şi Guvernul dă, încă o dată, dovadă de dispreţ faţă de această categorie profesională", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, obţinut de MEDIAFAX, relevă că sumele totale defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivel local cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, precum şi contribuţiile aferente acestora din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi reduse cu 247,1 milioane lei, la 8,2 miliarde lei.

Nu vor fi operate diminuări de cheltuieli în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici