Funeriu: Vom analiza solicitările sindicatelor, legea educaţiei e în dezbatere, pot veni cu propuneri

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, că toate solicitările sindicatelor vor fi analizate, precizând că proiectul legii educaţiei este în dezbatere şi are foarte puţine schimbări faţă de cel de anul trecut, iar cadrele didactice îşi pot exprima punctele de vedere în cazul acestuia.

33 afişări
Imaginea articolului Funeriu: Vom analiza solicitările sindicatelor, legea educaţiei e în dezbatere, pot veni cu propuneri

Funeriu: Vom analiza solicitările sindicatelor, legea educaţiei e în dezbatere, pot veni cu propuneri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu luăm decizii în conferinţa de presă, vom analiza toatesolicitările sindicaliştilor după conferinţă", a spus DanielFuneriu în timpul declaraţiilor de presă de la MinisterulEducaţiei, întrebat despre protestele anunţate de federaţiile sindicale dinînvăţământ.

Ministrul Educaţiei a mai spus că nu este o problemă căproiectul legii educaţiei a fost prezentat mai întâi în Guvern,pentru că acesta va fi de acum în dezbatere publică, iar cadreledidactice îşi pot exprima punctele de vedere vizavi de acesta.Funeriu a subliniat că proiectul noii legi a educaţiei arefoarte puţine schimbări faţă de cel care a fost în dezbaterepublică anul trecut.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu sindicatele până luni,ministrul Educaţiei a răspuns că a avut deja discuţii cusindicaliştii, dar că se va întâlni în continuare cu aceştia, dacăvor solicita.

Funeriu a mai spus că drepturile salariale câştigate îninstanţă vor fi date când vor fi fonduri disponibile,pentru că aceşti bani nu sunt prinşi în legea bugetului destat.

Totodată, ministrul Educaţiei a mai spus că salariile cadrelordidactice vor fi acordate potrivit legilor în vigoare, respectivLegea 330/2009 privind salarizarea unitară şi OUG 1/2010.

Sindicatele reprezentative din învăţământ au decis, joi, ca în22 aprilie să facă grevă generală de o zi, începând de luni să numai treacă în catalog notele şi calificativele elevilor, iar în 25martie, în toate şcolile să nu fie ţinute orele, pentru a sedezbate proiectul Legii educaţiei.

Totodată, în 25 martie sindicaliştii din învăţământ vor organizaun miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care seva încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet laMinisterul Muncii.

Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni deprotest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pecare le ridică angajaţii din educaţie, la începutul luniiiunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat,care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocareaanul şcolar.

Ministrul Educaţiei a declarat, joi, la Suceava, că majoritateamăsurilor incluse în proiectul Legii educaţiei se regăsesc şi înlegea care a fost respinsă de Curtea Constituţională, iar măsurileau fost "îndelung dezbătute în societatea românească" şi "nu suntla prima vedere acum", astfel că termenul de două săptămâni fixatpentru dezbatere publică este unul "rezonabil" şi "suficient".

El a spus că la nivelul ministerului va funcţiona o comisie careva gestiona acest proces de dezbatere publică, iar proiectul Legiieducaţiei va intra în Parlament, însă procesul de dezbatere publicăva dura până la adoptarea legii în acest for legislativ.

"Vă reamintesc că Legea va intra în Parlament şi cred căParlamentul va vota asupra ei undeva în lunile mai-iunie. Aşadar,procesul de dezbatere publică va dura până la adoptarea decătre Parlament, iar eu cred că termenul de două săptămâni este untermen rezonabil", a explicat Funeriu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că opţiunile majore au fostdiscutate cu toţi liderii sindicali, iar proiectul Legii educaţieiva putea fi accesat de toată lumea. El a afirmat că nu ar dori săintre într-o "logică de luptă cu sindicatele", arătând că aceastălege "nu este o luptă", ci "o oportunitate pentru copiiiRomâniei".

"Discuţia cu sindicatele este foarte importantă, dar nu estesingura pentru că, repet, această lege se adresează copiilor,părinţilor şi profesorilor din România", a mai spus Funeriu,adăugând că la dezbateri vor fi invitate şi asociaţiile părinţilorşi cele ale studenţilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI), Aurel Cornea, a declarat, miercuri, pentruMEDIAFAX că două săptămâni de dezbatere publică a proiectului Legiieducaţiei este un timp foarte scurt pentru un act normativ de oasemenea importanţă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici