Gabriela Firea anunţă că bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare/ Primarul Capitalei: Edilii care se bucură de tăierea bugetului se ocupă cu şuşe prin sectoare

Gabriela Firea a declarat, marţi, că bucureştenii „o vor duce mai rău în perioada următoare” în cazul în care bugetul Capitalei o să fie tăiat cu 25%, subliniind că Primăria are mai multe atribuţii pe care trebuie să le îndeplinească, precum transportul public, termoficare, spitale sau căminele.

1089 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea anunţă că bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare/ Primarul Capitalei: Edilii care se bucură de tăierea bugetului se ocupă cu şuşe prin sectoare

Gabriela Firea anunţă că bugetul Capitalei scade: Bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare

„Dacă bugetul rămâne aşa, Capitala pierde 25% din veniturile de anul trecut, o sumă importantă, având în vedere angajamentele pe care le-am luat faţă de cetăţeni. S-a spus că bucureştenii vor câştiga prin acest buget, că i s-a repartizat Capitalei o sumă mai mare de bani. Fals. Dimpotrivă, bugetul scade. Riscuri majore ale bugetului pe anul acesta pentru bucureşteni. Primăria Municipiului Bucureşti are următoarele atribuţii legale: trebuie să achite facturile la serviciile publice pentru toţi cetăţenii; transportul public în comun, termoficarea, spitalele, iluminatul public, consolidarea blocurilor cu bulină, apă şi canalizare, infrastructura mare, cămine pt vârstnici, pentru eprsoane fără adăpost, grădiniţe şi şcoli, alocaţii financiare pentru persoanele cu dizabilităţi, 15 teatre, parcuri”, a declarat Gabriela Firea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, în cazul în care bugetul rămâne în această formulă, bucureştenii „o vor duce mai rău”.

„Dar ni se spune că merg mai mulţi bani la sectoare pentru doar următoarele atribuţii: servicii sociale doar în sector, salubrizare şi deszăpezire, străzi secundare, spaţii de joacă, parcări de reşedinţe. Practic ni se spune că se taie bani de la infrastructură pentru locurile de joacă. Nu vreau să fiu ironică. Dar bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare dacă Guvernul nu revine asupra acestei decizii”, a mai spus Firea.

Primarul general a anunţat că a transmis deja un punct de vedere Ministerului Finanţelor, Guvernului şi Parlamentului.

„Dacă punctul nostru de vedere nu va fi luat în considerare, iar proiectul de buget va fi aprobat în forma actuală, fiind practic primul buget de faliment al Capitalei de după 89, ne vom îndrepta şi mai departe şi ne vom găsi dreptatea. Ne veţi întreba dacă vom accepta decizia cuiva de a ne trimite în faliment? Nu, ne vom lupta pentru proeictele naostre, iar în cazul în care o decizie juridică nu va fi dată anul acesta, vom merge mai departe. Îmi transmit părerea de rău că nu a fost respectat nici principiul consultării publice”, a mai spus Firea.

În weekend, Firea a transmis şi o scrisoare bucureştenilor în care anunţă că prin proiectul de buget pe 2019, Primăriei i se taie 25% din buget, adică 180 de milioane euro, subliniind că este dovada că Liviu Dragnea îi urăşte pe cetăţeni.

Gabriela Firea: Primarii care se bucură de tăierea bugetului se ocupă cu şuşe prin sectoare

Primarul general, Gabriela Firea, îi acuză pe primarii de sectoare „care s-au bucurat” de tăierea bugetului PMB că s-au ocupat de „şuşe prin sectoare” şi că nu le pasă de soarta bucureştenilor. Firea mai spune că decizia privind tăiarea bugetului PMB este una diabolică.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, toate taxele de proprietate, taxele locale, încasate de la bucureşteni pentru case şi pentru maşini, merg la sectoare, deci în veniturile sectoarelor. Atunci vom solicita şi noi, dacă rămâne bugetul în această formă, să se modifice legea, ca toate aceste venituri din taxele locale să vină într-un procent semnificativ la Primăria Capitalei, care să acopere factura serviciilor publice, servicii care nu sunt un moft, şi nu poţi să renunţi la ele, dar care sunt, cele mai multe dintre ele, cu infrastructură critică. Este un gest inconştient că unii primari de sectoare s-au bucurat că Primăriei Capitalei i se taie bugetul, asta înseamnă că ori nu înţeleg administraţie publică locală, ori pur şi simplu nu le pasă de soarta bucureştenilor”, a declarat Gabriela Firea, marţi, într-o conferinţă de presă.

Edilul Capitalei mai spune că acei primari se ocupă de „şuşe” prin sectoare.

„Este strigător la cer să vezi doi, trei primari de sectoare, care culmea, au organizat cele mai multe concerte, festivaluri şi tot felul de şuşe prin sectoare, că postează pe Facebook tot felul de texte prin care spun că este foarte bine că se taie bugetul PMB, că se organizau concerte. Este o răutate de nedescris şi o mistificare a adevăraului”, a mai declarat primarul general.

Potrivit Gabriela Firea, tăierea bugetului PMB are la bază o decizie politică „diabolică”.

„Suntem la nivelul de a convinge autorităţile că este o mare greşeală făcută dintr-o decizie politică diabolică. Până la urmă, atât funcţionarii publici, cât şi demnitarii care girează prin semnăturile lor acest proiect de buget care duc la falimentul Capitalei vor putea să răspundă pentru că noi ne vom adresa tuturor instanţelor. Nu dau acum punctul de vedere primit de la Direcţia juridică, pentru că nu trebuie să le uşurăm munca, să se pregătească. Ne vom apăra. Mai au timp să repare până vineri proiectul. (...) Am auzit o declaraţie de genul că nu a decis nici Guvernul, nici Parlamentul, ci au decis <<ei între ei>>. Suntem în deşert? Cum poate veni preşedintele celui mai mare partid din România să spună că nu el a decis, nu Guvernul, nu Parlamentul, ci <<cineva>>, s-au adunat nişte persoane într-o cameră şi au luat această decizie”, a mai declarat Gabriela Firea.

În weekend, Firea a transmis şi o scrisoare bucureştenilor în care anunţă că prin proiectul de buget pe 2019, Primăriei i se taie 25% din buget, adică 180 de milioane euro, subliniind că este dovada că Liviu Dragnea îi urăşte pe cetăţeni.

Ulterior, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ca răspuns acuzaţiilor Gabrielei Firea, că bugetul Capitalei nu s-a redus, ci a crescut, iar cei aleşi să facă ce au promis în campanie, nu să dea banii pe prostii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici