Galaţi: O groapă de peste un metru adâncime a apărut într-o gospodărie din Izvoarele, satul în care au avut loc peste 260 de cutremure

O groapă cu diametrul de 50 de centimetri şi un metru adâncime a apărut în gospodăria unui localnic din satul Izvoarele (Galaţi), unde din 23 septembrie până la începutul lunii octombrie au avut loc peste 260 de cutremure, primarul spunând că surparea ar fi putut fi provocată de tasări ale solului.

1468 afișări
Imaginea articolului Galaţi: O groapă de peste un metru adâncime a apărut într-o gospodărie din Izvoarele, satul în care au avut loc peste 260 de cutremure

Galaţi: O groapă de peste un metru adâncime a apărut într-o gospodărie din Izvoarele, satul în care au avut loc peste 260 de cutremure (Imagine: Ovidiu Iordachi/ Arhiva Mediafax Foto)

Un localnic din satul Izvoarele care aparţine comunei Slobozia Conachi a sesizat autorităţile locale că o groapă cu diametrul de 50 de centimetri şi cu o adâncime de peste un metru a apărut sub o magazie din gospodăria sa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Localnicii se tem că apariţia acestei gropi ar putea avea legătură cu seria de cutremure produse în sat din 23 septembrie până la începutul lunii octombrie.

Gospodăria unde a apărut groapa este una dintre cele 31 de locuinţe din satul Izvoarele, care au fost afectate de cutremurele care au avut loc în zonă.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a declarat că a plecat spre satul Izvoarele, fiind însoţit de reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Primarul comunei comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că apariţia gropii nu ar trebui să fie un motiv de panică pentru localnici, susţinând că fenomenul ar fi putut fi provocat de tasări ale solului, ca urmare a inundaţiilor din luna septembrie.

Primarul a precizat că magazia sub care a fost descoperită groapa a fost construită pe o veche groapă de cereale care a fost apoi umplută cu pământ.

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP.

Până în prezent, specialiştii nu au putut stabili cauza producerii cutremurelor.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie în judeţul Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici