Gândul: Guvernul a dat liber la „importul“de chinezi ieftini

Plecarea în masă la muncă în străinătate a muncitorilor calificaţi şi pretenţiile din ce în ce mai mari ale celor rămaşi în ţară, indiferent de calificare, i-au făcut pe patroni să se gândească la „soluţia chineză”. Asta se întâmpla prin primăvară, dar, în următoarele luni, numărul muncitorilor „importaţi” din ţări mai sărace a fost infim faţă de câte zeci de mii de chinezi, pakistanezi sau de alte naţii spuneau patronii că au nevoie.

1 afișare
Imaginea articolului Gândul: Guvernul a dat liber la „importul“de chinezi ieftini

Gândul: Guvernul a dat liber la „importul“de chinezi ieftini

Destul de repede, angajatorii au constatat că au o mare problemă cu importul: muncitorii străini, deşi au o productivitate mare, erau scumpi din cauza nu a salariilor cerute de ei, ci a salariilor stabilite de Guvern.

Conform legii, până acum, salariul minim al unui muncitor de import trebuia să fie egal cu salariul mediu al românilor. Pe lângă salariu, angajatorul trebuia să le asigure imigranţilor cazare, masă şi să plătească „taxe de import”. Însă, în iulie 2007, cabinetul Tăriceanu a eliminat această barieră financiară şi a oferit patronilor toate condiţiile pentru un import masiv. Articolul care prevedea că salariul minim al unui imigrant trebuie să fie egal cu salariul mediu pe economie a dispărut prin Ordonanţa 56/2007. Chinezii pot fi importaţi acum şi pe salariul minim din România.

Mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici