Generalul Bradshaw apreciază angajamentul statului român privind mărirea bugetului de apărare

Generalul Sir Adrian Bradshaw apreciază angajamentul statului român privind mărirea bugetului de apărare şi participarea militarilor români la misiunile internaţionale, generalul britanic aflându-se, marţi, la poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa,.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Generalul Bradshaw apreciază angajamentul statului român privind mărirea bugetului de apărare

Generalul Bradshaw apreciază angajamentul statului român privind mărirea bugetului de apărare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a declarat, marţi la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, unde a participat alături de adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului internaţional Wind Spring 15, că a discutat cu oficialul NATO despre situaţia de securitate din zona estică, urmare a crizei din Ucraina, situaţia de securitate pe Marea Neagră, dar şi despre felul în care sunt realizate măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Apărării a mai spus că măsurile stabilite la ministeriala NATO din februarie şi la summit-ul din Ţara Galilor se realizează conform planificării convenite.

Duşa a mai spus că s-a discutat şi despre felul în care militarii români îşi îndeplinesc misiunile în teatrele de operaţii externe, despre înfiinţarea celor două comandamente NATO din România şi respectarea termenelor de operaţionalizare a acestora, despre planificarea militarilor care vor activa în aceste comandamente, dar si despre măsurile pe care statul român le-a luat în ultima vreme privind creşterea capacităţii operaţionale a armatei române.

Ministrul Duşa a vorbit astfel despre obiectivele pe care şi le-a propus statul român pe termen scurt şi pe termen mediu pentru înzestrarea şi modernizarea armatei şi despre felul în care sunt cheltuiţi banii alocaţi din fonduri NATO pentru modernizarea infrastructurii militare din România.

"Este vorba despre modernizarea aeroportului Feteşti, modernizarea facilităţilor de la Mihail Kogălniceanu, modernizarea poligonului de la Cincu, aşa cum am precizat şi la Câmpia Turzii, începerea modernizării bazei de acolo din semestrul al doilea al acestui an, iar în cursul acestei săptămâni am început o nouă investiţie de modernizare a Bazei 90, de la Aeropertul Otopeni, modernizarea constând în extinderea platformei de parcare pentru avionanele grele şi modernizarea echipamentelor de comandă-control. Această investiţie va fi în jur de nouă milioane de euro, din care şapte milioane fonduri NATO şi două milioane fonduri proprii, din bugetul Apărării", a spus Duşa.

La rândul său, Sir Adrian Bradshaw a apreciat angajamentul României de a susţine măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO şi de a creşte bugetul apărării.

"Ceea ce am văzut astăzi este un exerciţiu internaţional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei că NATO acţionează împreună, că NATO va acţiona totdeauna împreună, după principiile articolului cinci şi cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulţumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciţii, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenţei vaselor NATO în apele Mării Negre şi de asemenea şi pentru că aţi organizat o serie de exerciţii în comun cu forţele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulţumesc pentru efortul de a găsi locaţii pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la misiunile internaţionale şi pentru că dumneavoastră şi conducerea ţării v-aţi angajat pentru creşterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe ţări din NATO se laudă şi pe care şi l-ar dori”, a declarat generalul Bradshaw.

Generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, au participat marţi, la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului internaţional Wind Spring 15.

La exerciţiul Wind Spring 15, care se desfăşoară între 16 şi 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa, participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii. Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. În cadrul Wind Spring 15 au loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, rezolvarea unor situaţii tactice complexe.

Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei "Atlantic Resolve”, pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici