Generalul (r) Nicolae Ciucă, a cărui nominalizare este contestată de UDMR: Am cântărit consecinţele şi implicaţiile

Generalul Nicolae Ciucă spune că a acceptat o nouă provocare, aceea de a fi ministru în Guvernul Orban, cântărind consecinţele şi implicaţiile atât la nivel instituţional, cât şi personal. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea sa în rezervă.

1562 afișări
Imaginea articolului Generalul (r) Nicolae Ciucă, a cărui nominalizare este contestată de UDMR: Am cântărit consecinţele şi implicaţiile

Generalul (r) Nicolae Ciucă a cărei nominalizare este contestată de UDMR: Am cântărit consecinţele şi implicaţiile

Generalul Nicolae Ionel Ciucă a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, luni seara, după ce Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului.

„Astăzi am luat decizia de a trece în rezervă. Înainte de a intra în detaliile acestei decizii vreau să mulţumesc întregii Armate Române, de la soldat la general, personalului civil si tuturor celor cu care am lucrat de-a lungul carierei pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat si pentru onoarea pe care am avut-o de a fi fost şeful Statului Major al Apărării. Un gând aparte de recunoştinţă, consideraţie şi respect se îndreaptă către profesorii, instructorii si comandanţii mei, de la liceul militar până la Universitatea Naţională de Apărare. Nu a fost o decizie uşoară. A fost poate cea mai grea decizie a unei cariere începută acum 38 ani. Atunci eram un copil mândru de alegerea făcută, animat de un crez şi de valori învăţate acasă în care credeam dincolo de orice greutăţi si sacrificii pe care le presupunea cariera militară”, a scris Nicolae Ciucă.

Generalul Ciucă afirmă că a avut ca obiectiv, cât a fost în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, să construiască o armată mai bună, profesionistă, mai bine echipată, mai dotată decât cea în care a slujit el de la gradul de locotenent la cel de general, „cu un sistem de învăţământ modern, cu tehnică de luptă interoperabilă, cu salarii şi pensii decente, cu condiţii de muncă si viaţă moderne”.

Nicolae Ciucă afirmă că a realizat o parte din obiectivele propuse.

„Din păcate, sunt şi câteva neîmpliniri, în acest mandat, de la dotarea cu tehnică şi echipamente militare, până la calitatea vieţii militarilor, dar sunt convins că acestea se vor materializa în proiectele de management ale noii echipe de conducere a SMAp”, spune generalul.

Despre decizia de a accepta să fie ministru în Guvernul Ludovic Orban, generalul Nicolae Ciucă spune că a fost o „nouă provocare”.

„Am luat decizia de a trece în rezervă si am acceptat o nouă provocare cântărind consecinţele si implicaţiile atât la nivel instituţional, cât si personal. Nu mi-am făcut calcule pentru a ocupa vreo funcţie politică, nu mi-am dorit şi nu am avut astfel de ambiţii. Mi-am dorit însă foarte multe pentru Armata României. Nu am experienţă politică, însă consider că am suficientă experienţă legată de funcţionarea sistemului militar, de nevoile şi provocările cu care se confruntă, am fost parte a acestora în ultimii ani, din calitatea de şef al Statului Major al Apărării şi consider că această experienţă mă va ajuta să pot să susţin îndeplinirea obiectivelor ministerului. Ştiu de ce au nevoie militarii Armatei României. (...) Revenind la decizia pe care am luat-o, este o decizie pe care până de curând o credem de neimaginat şi pe care am negat-o cu toată convingerea ori de câte ori am fost provocat în această direcţie, dar care, în contextual actual o consider a fi angajantă într-un proiect care asigură continuitatea si coerenţa demersurilor de consolidare a profilului României în NATO si UE”, mai spune Ciucă pe Facebook.

Generalul mai spune că a acceptat funcţia ca specialist în domeniu, conştient că este o perioadă importantă pentru România.

„De mâine voi putea să mă lupt, cu aceeaşi determinare pentru interesele Armatei şi ale României, dintr-o altă postură şi voi putea astfel, să le răspund si celor cărora, din poziţia militară în care mă aflam, nu le-am putut răspunde direct. Vreau să subliniez, clar, pentru toată lumea, că am acceptat să particip în acest proiect, în calitate de specialist pe domeniu, conştient fiind că este o perioadă foarte importantă pentru România, într-un context de securitate provocator în care domeniul de securitate si apărare trebuie să îşi menţină coerenţa si continuitatea”, a mai scris generalul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, a anunţat, vineri, că va trece în rezervă, după ce PNL l-a propus pentru funcţia de ministru al Apărării în Guvernul Orban. Anunţul a fost făcut la ceremonia organizată în Parcul Carol cu ocazia Zilei Armatei Române.

PNL l-a propus săptămâna trecută pe Nicolae Ciucă pentru a conduce Ministerul Apărării în Guvernul Orban.

El va fi audiat, marţi, începând cu ora 13:00, în comisiile de Apărare reunite ale Parlamentului.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Nicolae Ciucă are 52 de ani şi a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015.

Taguri:
general,
ciucă,
ministru

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici