Geoană: E mai multă documentaţie la o conferinţă Mediafax decât ce spune Guvernul la o lege sensibilă

Senatorul PSD Mircea Geoană a criticat, marţi, motivaţia Guvernului la legea lobby-ului din Parlament, arătând că la o conferinţă Mediafax avem mai multă documentaţie şi mai mult conţinut decât ceea ce Guvernul României spune pe un document sensibil.

166 afișări
Imaginea articolului Geoană: E mai multă documentaţie la o conferinţă Mediafax decât ce spune Guvernul la o lege sensibilă

Geoană: E mai multă documentaţie la o conferinţă Mediafax decât ce spune Guvernul la o lege sensibilă (Imagine: Shutterstock)

El s-a declarat surprins, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", de modul în care şi-a exprimat punctul de vedere Guvernul la legea lobby-ului, aflată în dezbaterea Parlamentului.

"Eu nu cred că este un motiv de bucurie atunci când Guvernul, sub semnătura ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, (...) ne spune că Parlamentul este cel care trebuie să decidă, ca şi cum Parlamentul ar fi cel care trebuie să se supună, nu să decidă cu privire la legislaţia din România", a arătat Mircea Geoană.

El a criticat şi "caracterul foarte sumar al motivaţiei pe care Guvernul o face cu privire la o temă atât de complexă".

"La o conferinţă Mediafax avem mai multă documentaţie şi mai mult conţinut decât ceea ce Guvernul României spune pe un document sensibil, ca opinie oficială", a spus senatorul PSD.

Mircea Geoană şi-a mai exprimat nemulţumirea precizând că nu înţelege de ce legi au o soartă diferită în Senat decât în Camera Deputaţilor, dacă există o continuitate şi o ştafetă între dezbaterea unui proiect de lege între Senat şi Cameră.

"Sentimentul este că aceste grupuri de interese, legitime sau mai puţin legitime, se reped asupra Camerei decizionale, şi te lasă în pace la Senat, dacă nu e decizională, şi toată lumea îşi rezervă energia şi îşi consumă cartuşele pentru camera decizională. Această lege a căzut în Senat. De ce a căzut în Senat, pentru că a căzut pentru că Senatul, în înţelepciunea sa, a considerat că această lege nu mai are majoritate", a spus Geoană.

El a întrebat de ce "brusc" în Comisia juridică din Camera Deputaţilor este unanimitate de voturi pe această lege.

"De ce această diferenţă de abordare, aceleaşi lucruri politice, aceleaşi partide, acceaşi majoritate, acelaşi Guvern?", a continuat Geoană.

El a dat exemplul Legii amnistiei, care a căzut în Senat şi "a trecut sau încearcă să fie trecută în Camera Deputaţilor".

"Aceste întrebări trebuie puse, chiar dacă sunt incomode, pentru că dacă nu rezolvăm problema centrală a lipsei de încredere a modului în care se adoptă politici publice în România, din ambele părţi, a decidentului politic, indiferent de poziţia sa, şi a celor care doresc să influenţeze legislaţia şi politicile publice, nu vom rezolva această problemă", a spus Mircea Geoană.

Senatorul PSD a ţinut să arate că, pentru recâştigarea încrederii opiniei publice, "trebuie ca decidenţii politici să elimine tot ce înseamnă invitaţie la arbitrariu, în decizie publică şi aplicarea legii în România", adăugând că se referă la "faimoasa formulă, între două virgule, din legea finanţelor publice, cu privire la modificarea Codului fiscal: «de regulă nu se modifică şase luni înainte»".

"Păi regula este că se modifică prin Ordonanţă de Urgenţă şi după ce vine FMI la Bucureşti. Este inacceptabil", a mai comentat Mircea Geoană, cerând predictibilitate în adoptarea legilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici