CONFERINŢA MEDIAFAX - Geoană: Proiectul legii lobby-ului trebuie scos de pe agendă o perioadă. Momentul e incandescent

Senatorul PSD Mircea Geoană a susţinut, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că legea lobby-ului aflată în Parlament "trebuie scoasă imediat din pachetul extrem de complicat pe care legea amnistiei şi Codul Penal l-au adus în dezbaterea publică".

136 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Geoană: Proiectul legii lobby-ului trebuie scos de pe agendă o perioadă. Momentul e incandescent

Mircea Geoană (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Geoană a atras atenţia că există riscul ca acest tip de legislaţie să fie perceput ca făcând parte din acea încercare de rezistenţă la transparentizarea vieţii publice din România şi a luptei împotriva corupţiei.

"Trebuie scoasă imediat de pe agendă, trebuie o perioadă de calm şi dezbatere transparentă în Parlament şi în afara acestuia şi ne reîntoarcem la ea. Aceasta este opinia mea, acesta este sfatul meu, şi pentru cei mai tineri în politică. Nu cred că acest cartof fierbinte trebuie amplificat. Lumea abia aşteaptă la Bruxelles şi în alte părţi să vadă dacă nu cumva există vreo intenţie de recidivă", a declarat Mircea Geoană, precizând că este vorba despre un lucru extraordinar de sensibil.

"Sfatul meu amical, de om un pic mai înţelept, este: atenţie mare, momentul este în continuare incandescent şi nu are rost să contaminăm şi alte teme, naturale, obiective, de dezbatere publică, cu teme hipersensibile, hiperpolitice şi foarte complicate în perioada care urmează", a mai declarat Mircea Geoană.

Senatorul PSD Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a precizat că discuţia despre legea lobby-ului reprezintă un "vârf de aisberg", pentru că această dezbatere reprezintă o mică parte dintr-o dezbatere foarte complicată cu privire la transparenţă şi guvernanţă în România.

"Într-o ţară care are o cultură extrem de primară din punct de vedere al transparenţă şi, istoric vorbind, cu o capacitate de guvernanţă redusă, când vine un astfel de subiect, încep să apară tot felul de întrebări. Nu cumva deghizăm traficul de interes într-o legislaţie, nu cumva găsim o formulă suplimentară pentru a crea de fapt un teren accidentat de joc, în care cei cu influenţă şi cei cu acces pot să influenţeze decizia publică, legislativă sau de decizii publice?", a spus Geoană.

El a arătat că trebuie pus accent mai mult, într-un stat cu o Constituţie în care Parlamentul este de mult ori o "butaforie", şi pe partea executivă, guvern central şi guverne locale".

Senatorul PSD a mai spus că în România există o cultură a "legiferării cu destinaţie". "A creat în aceşti ani de zile enorm de multe bresle, caste şi rente extrase de diverse grupuri, mai influente decât altele", a spus Mircea Geoană, pledând pentru o discuţie mult mai transparentă privind modul în care se legiferează, se adoptă decizii de politici publice, inclusiv în zona reglementării, dincolo de ce face Guvernul şi Parlamentul.

Potrivit lui Mircea Geoană, în contextul intern, această lege a lobby-ului aflată în Parlament "trebuie scoasă imediat din pachetul extrem de complicat pe care legea amnistiei şi încercare de modificare de cod penal le-au adus în dezbaterea publică internă şi internaţională".

"Dacă dorim să avem o perioadă mai liniştită de dezbatere pe acest proiect, ar trebui ca decidenţii din Camera Deputaţilor, în opinia mea, să îşi ofere sau să ne ofere cel puţin şase luni de zile de dezbatere serioasă şi aprofundată, înainte să venim cu o decizie în Camera Deputaţilor", a spus el.

Senatorul PSD a atras atenţia că există "riscul, în pofida unor interese beningne din punct de vedere al intereselor oculte, ca acest tip de legislaţie să fie perceput ca făcând parte din acea încercare de rezistenţă împotriva transparentizării vieţii publice din România şi a luptei împotriva corupţiei".

"Acest risc există şi, dacă se doreşte reglementarea acestui domeniu, el trebuie extras din această zonă, iar acest lucru trebuie făcut neîntârziat şi explicit", a spus senatorul PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici