Video Gherghina: Salariile nete au crescut prin deduceri în medie cu 14%, după reduceri în medie cu 24%

Salariile nete au crescut diferit după aplicarea majorării de 15% deoarece fiecărui bugetar i se deduce o sumă din impozit, în funcţie de numărul copiilor aflaţi în întreţinere şi cuantumul salariului, fapt ce a condus în luna ianuarie la o creştere medie de 14% a salariilor nete în sistemul public.

146 afișări

Explicaţia a fost prezentată miercuri seara, după şedinţa Guvernului, de către secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evoluţie diferită de la o persoană la alta în funcţie de situaţia impozitului şi a sumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin Codul Fiscal şi ordinul ministrului de resort.

"Acele sume au fost stabilite tocmai când s-a introdus impozitul de 16% pentru cei care nu plăteau 16% în momentul respectiv. Ca să nu plătească mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariul la calculul impozitului. Aceste sume deductibile sunt între 250 lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei şi nu au niciun copil în întreţinere, şi ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4 sau mai mulţi copii în întreţinere şi au sub 1.000 lei salariu", a spus Gherghina.

Acesta a susţinut că, în luna iulie, la momentul aplicării reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemenea deduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mică de 25% a salariilor.

"De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant, când i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu 22%, pentru că a intrat în altă sumă de deducere. Aceeaşi persoană a câştigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a declarat secretarul de stat.

El a afirmat că deducerile sunt aplicate până la salariul de 3.000 lei, iar "toţi salariaţii care au avut şi care au 3.000 lei salariu nu au deduceri, iar atât salariul brut, cât şi salariul net au crescut acum cu 15%".

Gherghina a prezentat şi o situaţie a majorării a salariului net în sistemul bugetar, arătând că media a fost de 14%.

"Putem spune că reducerea în luna iulie a fost de 24%, iar acum creşterea, a netului, în medie este de 14%, chiar dacă salariile brute trebuie să crească la toată lumea şi, în cazul în care nu au crescut cu 15%, trebuie să fie o greşeală", a spus Gheorghe Gherghina.

Surse guvernamentale au precizat pentru MEDIAFAX că premierul Boc a solicitat miercuri, în şedinţa Guvernului, o informare din partea Ministerului Finanţelor cu privire la problemele semnalate referitoare la creşterea diferenţiată a salariilor în sistemul bugetar.

Reprezentaţii Finanţelor i-au explicat premierului că reducerea de 25% de anul trecut a fost calculată la salariul net şi aplicată pentru salariul brut, iar majorarea de 15% din luna ianuarie s-a aplicat la salariul brut.

"Primul-ministru a fost informat că, până la plafonul de 1.000 lei, majorarea salariului net a fost în medie de 14%. Între 1.000 şi 3.000 lei, unde deducerile sunt regresive, majorarea a fost în medie de 13-13,5%, iar la cei cu salarii brute de peste 3.000 lei, care nu beneficiază de deduceri, majorarea s-a situat între 12,5 şi 13%", au afirmat sursele citate.

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" au reclamat că salariile nu au fost majorate cu 15%, aşa cum a promis Guvernul, ci doar cu 11,25%, astfel că angajaţii din sectorul sanitar vor cere în instanţă recuperarea reducerilor salariale şi vor organiza în perioada următoare acţiuni de protest.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Guvernului au greşit intenţionat la formula de calcul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 15 procente de la 1 ianuarie, "aşa-zisa creştere" fiind de maximum 12,5 la sută.

Nistor a precizat că diferenţa apare de la formula de calcul a reprezentanţilor Ministerului de Finanţe şi Ministerului Muncii.

Agenţia MEDIAFAX a obţinut şi prezentat, în luna noiembrie, un proiect al legii salarizării unitare, care releva că salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici