Video Greva angajaţilor de la Dacia s-a încheiat după trei săptămâni (Video ProTv)

Angajaţii de la Dacia Piteşti vor renunţa, vineri, la greva generală declanşată în 24 martie, după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi vor semna contractul colectiv de muncă.

164 afișări

Salariaţii din primul schimb al uzinei s-au declarat de acord să reînceapă lucrul de la ora 13.00, iar angajaţii din al doilea schimb vor intra la program de lucru normal, de la ora 15.00, a declarat liderul sindical al Dacia Piteşti, Nicolae Pavelescu.

"A fost foarte greu să negociem cu acest patronat, iar ultima propunere salarială am supus-o atenţiei angajaţilor noştri la consultările de astăzi. Unii au fost de acord, alţii nu au fost de acord, dar există o majoritate de peste 70 la sută care a fost de acord cu această creştere salarială. În aceste condiţii, am decis reluarea lucrului şi încetarea grevei", a declarat Pavelescu.

Directorul de comunicare al uzinei, Liviu Ion, s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor cu sindicatul şi a spus că aşteaptă "cu încredere" semnarea noului contract colectiv de muncă.

"Au fost într-adevăr negocieri grele, greva a durat trei săptămâni. Eu spun că administraţia şi-a făcut datoria şi a fost deschisă mereu dialogului şi iată că astăzi sindicaliştii au înţeles să fie de acord cu ultima noastră propunere", a declarat Ion.

El a precizat că muncitorii au reluat lucrul la ora 13.00.

Direcorul de comunicare al uzinei a susţinut că patronatul nu a făcut până în prezent un calcul al pierderilor suportate de uzină în cele trei săptămâni de grevă generală.

Patronatul Dacia Piteşi a propus sindicatului, joi noaptea, la o nouă rundă de negocieri, o majorare salarială cu 360 de lei brut în două tranşe şi acordarea unei prime anuale corespunzătoare salariului brut al fiecăruia, de minimum 900 lei brut, sindicatul anunţând că se va consulta cu muncitorii.

Oferta anterioară a patronatului, făcută la negocierile de marţi, viza o creştere salarială pentru acest an cu 394 de lei brut, în două tranşe.

Ultima ofertă este de 300 de lei de la 1 ianuarie 2008 şi de 60 de lei cu 1 septembrie, la care se adaugă o primă corespunzătoare salariului lunar brut al fiecăruia, de minimum 900 de lei brut, care se acordă o singura dată pe an.

Sindicaliştii afirmă că aceasta înseamnă o creştere lunară de cel puţin 435 de lei brut.

"Am luat la cunostiinţă de noua ofertă şi vreau să fac precizarea că prima anuală de cel puţin 900 de lei este corespunzătoare unui salariu individual. Dacă salariatul are un salariu brut mai mic de 900 de lei, va lua prima de 900 de lei. Dacă are salariul brut mai mare de aceasta sumă va lua primă cât salariul lunar brut respectiv. Deci este o mărire salarială brută de cel putin 435 de lei lei", declara Nicolae Pavelescu, liderul sindical de la Dacia Automobile.

Angajaţii de la Dacia Piteşti au intrat în grevă generală în 24 martie, iar de atunci între sindicat şi patronat au avut loc mai multe runde de negocieri eşuate, angajaţii cerând o majorare salarială de 550 de lei.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşată de muncitori în 24 martie, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

Tribunalul Argeş a decis, miercuri după-amiază, că greva generală a sindicatului de la Dacia Automobile este legală şi a dispus ca adminstraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.

Joi, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti a avut loc un miting al angajaţilor de la Dacia, la care au participat aproximativ cinci mii de persoane.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici