GREVĂ SPONTANĂ la CFR Călători. Angajaţii nu şi-au primit salariile pe decembrie. 138 de trenuri, afectate. Fenechiu: Cei vinovaţi vor plăti

O parte a angajaţilor CFR Călători au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, directorul companiei, Ştefan Roşeanu, afirmând că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus. La ora 09:00, greva spontană s-a încheiat, trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări fiind puse în mişcare.

2549 afișări
Imaginea articolului GREVĂ SPONTANĂ la CFR Călători. Angajaţii nu şi-au primit salariile pe decembrie. 138 de trenuri, afectate. Fenechiu: Cei vinovaţi vor plăti

GREVĂ SPONTANĂ la CFR Călători (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 09.00

Greva spontană a angajaţilor din CFR Călători şi Infrastructură s-a încheiat, trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări fiind puse în mişcare în jurul orei 9.00

"La ora 9.00 au fost repuse în circulaţie toate trenurile afectate de protestul spontan", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Companiei "CFR", Oana Brânzan.

CFR: 138 de trenuri oprite în staţii în timpul grevei au întârzieri totale de 10.468 de minute

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" au precizat, într-un comunicat de presă, că între orele 7.00 şi 9.00, în urma protestului declanşat de angajaţi, a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri care erau înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. 

În cele două ore, 138 de trenuri nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare, acestea urmând să ajungă la destinaţie cu întârzieri foarte mari.

"În urma protestului declanşat în intervalul orar 7.00-9.00, circulaţia a 138 de trenuri aflate în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa au înregistrat întârzieri totale de 10.468 de minute", a precizat sursa citată.

Pe perioada încetării activităţii, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţii, au mai arătat reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" .

Fenechiu: 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, miercuri, că 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucureşti, 16 pe Regionala Constanţa, opt pe Regionala Galaţi şi trei pe Regionala Iaşi.

Fenechiu a precizat că protestul spontan a fost declanşat de angajaţii din CFR Călători şi CFR Infrastructură, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii integrale a salariilor pe decembrie.

Ministrul Transporturilor a mai spus că miercuri dimineaţă a convocat directorii CFR Călători şi CFR Infractructură şi reprezentanţii ministerului din Departamentul Contabilitate, Direcţia financiar-contabilă, iar unii au venit cu explicaţii.

Fenechiu a adăugat că nu a vrut să asculte nicio explicaţie, precizând că miercuri aşteaptă plata salariilor.

Ministrul a mai spus că după ce vor fi plătite salariile angajaţilor, va face o analiză şi cei vinovaţi vor plăti.

Angajaţi de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au oprit spontan lucrul, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7.00, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie.

Compania CFR Călători a anunţat că protestul spontan a fost declanşat începând cu ora 7.00 de către angajaţii regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, "din cauza întârzierii cu o zi a plăţii salariului (lichidarea) pe luna decembrie".

Până la ora 8.00, la nivelul celor şase regionale erau 89 de trenuri neexpediate din staţii, a precizat sursa citată.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că o parte a angajaţilor CFR Călători au declanşat greva spontană nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, precizând că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus.

Întrebat despre plata salariilor, Roşeanu a precizat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la infrastructură.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

Fenechiu a declarat că a convocat conducerile companiilor CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine este responsabil de întârzierea de o zi - o zi şi jumătate a plăţii salariilor.

El a spus că nu are atribuţii, dar că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii din subordinea Ministerului Transporturilor.

"Am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli, şi nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care în acest caz este statul, ca dacă oamenii muncesc să fie plătiţi", a spus Fenechiu.

El a mai afirmat că va căuta soluţii pentru ca în cursul acestei zile problema să fie rezolvată, iar responsabilii să plătească.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat pentru MEDIAFAX că impiegaţii de mişcare au refuzat să înceapă lucrul din cauză că marţi nu şi-au primit salariile şi, chiar dacă este vorba doar de o zi de întârziere, "acest lucru a fost cireaşa de pe tort".

Iulian Măntescu a spus că impiegaţii de mişcare ar fi trebuit să-şi primească salariile marţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, colegii de la CFR Marfă primind salariile integral, în timp ce angajaţii de la CFR Călători doar 50 la sută din cât li s-ar fi cuvenit.

"Chiar dacă e vorba doar de o zi de întârziere, acest lucru a fost cireaşa de pe tort. Sunt multe alte nemulţumiri şi amintesc doar de faptul că s-a tot vorbit de reîntregirea salariilor bugetarilor şi s-au recuperat sume, iar lucrătorilor CFR, deşi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la sută, nu au primit nimic înapoi", a declarat Măntescu.

CLUJ: 43 de trenuri au fost afectate de grevă

"Pe raza Regionalei CFR Cluj au fost afectate de grevă 43 de trenuri. În Gara Cluj-Napoca au fost blocate şapte trenuri, printre care şi cel internaţional de Budapesta, iar în Gara Dej au rămas alte trei granituri", a spus Mureşan.

Liderul zonal de sindicat din cadrul Regionalei CFR Cluj, Cristian Jeler, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că la greva spontană au participat aproximativ 400 de angajaţi de la compania CFR Infrastructură, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna decembrie.

DÂMBOVIŢA: Douăsprezece trenuri au fost oprite în gări, din cauza grevei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici