- Home
- Social
- IAŞI, (09.12.2015, 16:51)
- Florin Gheţău
Gruia Stoica, fratele şi tatăl său, trimişi în judecată de DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, fratele şi tatăl său au fost trimişi în judecată de DIICOT Iaşi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfă, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de 8,8 milioane lei.
Urmărește
2241 afișări
Gruia Stoica, fratele şi tatăl său, trimişi în judecată de DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica, Vasile Didilă (fratele din partea mamei al lui Gruia Stoica) şi Vasile Răducan (tatăl lui Gruia Stoica), pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, în anul 2003, SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iaşi de la societatea CFR Marfă SA, contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor fiind semnat de Vasile Didilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei GFR SA.
"În perioada 2003-2005, inculpaţii Stoica Gruia, Didilă Vasile şi Răducan Vasile, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA şi SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA. În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
USR și AUR vor suspendarea lui Iohannis. Cine ar putea prelua funcția interimară?
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA, Vasile Didilă, Vasile Răducan şi Gruia Stoica au schimbat conducerea societăţii şi "au impus propriile reguli".
Procurorii DIICOT susţin că firma achiziţionată de compania lui Gruia Stoica a fost introdusă într-un circuit financiar fictiv, alături de SC GFR SA, SC GRAMPET SA şi SC RAPID COM SRL, în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, dar şi al spălării banilor astfel obţinuţi.
"Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul SC GFR SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum şi prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanţă. Prejudiciul total creat bugetului de stat este în sumă de 8.871.394,9 lei", mai arată procurorii DIICOT Iaşi.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Iaşi, primul termen fiind programat în 22 decembrie.
În luna martie a acestui an, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sentinţa Curţii de Apel Ploieşti nefiind definitivă.
În acel dosar, Gruia Stoica a fost acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.
Sentinţa a fost atacată cu recurs la ICCJ, unde este programat un termen în 12 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Unde mergi în vacanță în 2025? Printre cele mai frecventate destinații sunt cele din afara Europei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
În 2024, România a cheltuit doar 2% din PIB pe Apărare. Majoritatea banilor au fost cheltuiți pe achiziții militare, soldele militarilor și pensii
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe