Guvernul a aprobat proiectele Codurilor

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectele Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, conform anunţului făcut, la începutul săptămânii, de reprezentanţii Coaliţiei de guvernare.

19 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat proiectele Codurilor

Guvernul a aprobat proiectele Codurilor

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei, că proiectele includ o serie de modificări.

"Un exemplu simplu legat de Codul de procedură penală, unde pentru prima dată în România judecătorul de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti care va analiza problema legată de măsurile de arestare preventivă, de măsurile asiguratorii care se iau în procesul penal, de măsurile care vizează percheziţiile, având în vedere că, şi după revizuirea Constituţiei din 2003, arestarea unei persoane poate fi dispusă numai de către un judecător, iar acest judecător după practică europeană se va numi judecătorul de drepturi şi libertăţi", a spus Boc.

Totodată, premierul Emil Boc a arătat că, pe lângă acest judecător, se instituie judecătorul de cameră preliminară, care va elimina blocajele, tergiversările, prelungirea nejustificată a proceselor, prin decizii care vor fi luate înainte ca procesul să intre pe faza de fond.

"În acest fel nu mai asistăm la tergiversări în instanţă pentru diverse motive neîntemeiate, aşa cum din nefericire am avut parte în ultimii 18 ani", a mai spus Boc.

El a precizat că proiectele vor fi transmise Legislativului spre dezbatere, dar nu vor intra imediat în vigoare după adoptarea lor de către Parlament.

"Va fi un interval de timp rezonabil pentru ca aceste noi instrumente judiciare din România să poată fi cunoscute de autorităţile abilitate, pe de o parte, dar şi de către cetăţeni, pe de altă parte", a spus premierul.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a arătat că, în general, astfel de acte normative importante necesită o perioadă de intrare în vigoare mai lungă, pentru a fi asimiliate de către specialişti, precum şi pentru exerciţii, simulări, consideraţii teoretice.

"Aceste coduri au nevoie de o reformă administrativă în paralel, pentru că altfel instanţele nu le pot aplica şi cred că 1,5-2 ani maximum este o perioadă rezonabilă compatibilă cu practica altor state democratice pentru intrarea în vigoare a acestor acte normative. Deci, cel mai devreme le văd intrate în vigoare la 1 ianuarie 2011. Cred că nu trebuie să ne grăbim cu implementarea lor, altfel vom avea situaţii de blocaj şi trebuie să evităm acest lucru", a spus Predoiu.

În privinţa Codului Civil, Predoiu a arătat că situaţia acestuia este una specială, existând un proiect al Codului aprobat de Senat.

"Comisia de la Ministerul Justiţiei elaborează practic amendamente la acest proiect. În cadrul consfătuirii cu responsabilii din justiţie de acum două săptămâni s-a ajuns la concluzia că şi acest proiect să poată fi prezentat ca un proiect consolidat. Acum, vom lua amendamentele formulate de comisia de specialişti de la minister şi le includem în Codul de bază adoptat de Senat acum trei ani şi apoi prezentăm un proiect consolidat Parlamentului", a spus ministrul de resort.

Citeşte şi

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe cele patru coduri juridice, în luna mai

Guvernul a stabilit calendarul de aprobare a celor patru Coduri

Parlamentul va avea termen 15 mai la adoptarea codurilor

Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe Coduri - surse

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici