Guvernul a ratificat Memorandumul privind statutul militarilor români în Irak

Guvernul a ratificat, prin ordonanţă de urgenţă, Memorandumul de Înţelegere cu Executivul Republicii Irak privind statutul soldaţilor români prezenţi în această ţară în cursul anului 2009, cele două părţi semnând, în ianuarie, acordul pentru menţinerea a 350 militari români pe teritoriul irakian.

133 afișări
Imaginea articolului Guvernul a ratificat Memorandumul privind statutul militarilor români în Irak

Guvernul a ratificat Memorandumul privind statutul militarilor români în Irak (Imagine: Mediafax Foto)

Acordul permite menţinerea acestor militari pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.

Parlamentul a hotărât, la sfârşitul anului trecut, ca forţele româneşti să continue să fie prezente în Irak şi după 31 decembrie 2008, iar Parlamentul irakian a adoptat la rândul său o hotărâre prin care a aprobat continuarea prezenţei militarilor din cinci state, printre care şi România, precum şi a unui contingent NATO în Irak. În acest fel au fost îndeplinite condiţiile juridice pentru continuarea prezenţei militarilor români.

Memorandumul reglementează tipurile concrete de operaţii şi activităţi non-combat pe care militarii români continuă să le desfăşoare în Irak, în acord cu autorităţile de la Bagdad. Astfel, militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţelor de Securitate Irakiene.

Soldaţii români, dislocaţi la Kout (175 km sud de Bagdad) şi Nassiriyah (350 km sud de capitală), se vor ocupa de logistică şi instruire.

Românii şi-au legalizat astfel prezenţa în Irak bazată, până la 31 decembrie 2008, pe un mandat ONU. De la 1 ianuarie, contingentele străine încă prezente în Irak se conformează acordurilor guvernamentale bilaterale.

Statele Unite, care au dislocat în Irak 142.000 de militari, Marea Britanie şi Australia au semnat deja, în noiembrie şi decembrie, acorduri cu Guvernul irakian.

Citeşte şi:

MAE: Autorităţile române şi irakiene, în faza finală a deciziei privind prezenţa militarilor români

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici