H&E Reinert: Preţul produselor din carne ar putea creşte în acest an

Preţul produselor din carne ar putea creşte în acest an pe piaţa românească, din cauza scumpirii cărnii de porc la nivel european şi a majorării costurilor cu utilităţile în România, potrivit directorului general al producătorului de mezeluri H&E Reinert România.

56 afișări
Imaginea articolului H&E Reinert: Preţul produselor din carne ar putea creşte în acest an

H&E Reinert: Preţul produselor din carne ar putea creşte în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

"În această industrie, preţurile sunt influenţate de diverşi factori externi, care de această dată nu sunt favorabili. Din acest motiv, în 2008 sunt posibile creşteri de preţuri, ceea ce este posibil să ne afecteze şi pe noi. Preţul cărnii de porc a crescut în Europa, în România au crescut preţurile utilităţilor, condiţiile comerciale solicitate de parteneri sunt tot mai mari, toate aceste lucruri duc la o creştere inevitabilă a preţurilor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ovidiu Bocăniciu.

Potrivit estimărilor lui Bocăniciu, piaţa mezelurilor va creşte cu 8-10% în acest an, faţă de 2007.

H&E Reinert România, subsidiară a grupului german H&E Reinert, a intrat pe piaţa românească printr-o investiţie greenfield de circa 17 milioane de euro, lângă Braşov. Compania a încheiat anul 2007 cu afaceri de circa cinci milioane de euro, după nouă luni de funcţionare pe piaţa românească.

"Deoarece 2007 a fost primul an de funcţionare, doar pe o perioadă de nouă luni, cifra de afaceri nu este relevantă. Dar şi în acest fel am avut un rulaj de aproximativ cinci milioane euro. Bineînţeles că nu se poate vorbi de profit după nouă luni de funcţionare, la o investiţie de 17 milioane de euro. Pentru 2008, estimăm o dublare a cifrei de afaceri, deoarece vom avea toate cele 12 luni la dispoziţie şi am depăşit deja perioada de lansare pe piaţă, având parteneri constanţi şi de încredere", a spus directorul general al H&E Reinert România..

Firma va investi în acest an 500.000 de euro pentru dublarea capacităţii de producţie a salamurilor crud-uscate. În total, investiţiile companiei din 2008 se vor ridica la circa trei milioane euro, din fonduri proprii.

H&E Reinert România foloseşte numai materie primă din import şi nu intenţionează să investească în ferme proprii, pentru asigurarea materiei prime, aşa cum au ales alţi procesatori de carne.

Uniunea Europeană a extins până în 2010 interdicţia impusă firmelor româneşti de a livra carne şi produse din carne de porc în celelalte state membre, întrucât a considerat că pesta porcină nu este sub control. Reluarea livrărilor este condiţionată de eradicarea pestei porcine, iar firmele şi autorităţile caută soluţii, una dintre acestea fiind lohnul, care presupune că procesatorii folosesc carne importată din statele neafectate de boală.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, se va întâlni în următoarele săptămâni cu procesatorii de carne pentru discuţii pe această temă, concluziile urmând să fie transmise la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici