Harghita: Zece hotărâri ale unor CL privind înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", atacate în instanţă

Zece hotărâri ale unor Consilii Locale din Harghita prin care a fost aprobat un memorandum iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative "Ţinutul Secuiesc" au fost atacate în instanţă de prefect, alte două hotărâri urmând să fie atacate de asemenea în contencios administrativ.

110 afișări
Imaginea articolului Harghita: Zece hotărâri ale unor CL privind înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", atacate în instanţă

Harghita: Zece hotărâri ale unor CL privind înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", atacate în instanţă (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, marţi, că până în prezent 12 Consilii Locale din judeţ au adoptat hotărâri prin care aprobă petiţii şi memorandumuri adresate Guvernului şi Parlamentului, prin care se solicită înfiinţarea "Ţinutului Secuiesc", delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul acestei regiuni prin referendum local şi, în acele unităţi administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorităţi depăşeşte zece la sută, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prefectului, tema nu este de competenţa Consiliilor Locale şi actele contravin Constituţiei.

"Aceste demersuri ale autorităţilor publice locale din Harghita încalcă Constituţia, în sensul că orice reorganizare administrativ teritorială, cu atât mai mult pe criterii etnice, nu se poate face decât prin revizuirea Constituţiei, care trebuie să respecte articolul 150, şi anume că orice revizuire se poate face de către preşedintele României, de către o pătrime din deputaţi şi senatori sau de către minim 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Mai mult decât atât, în anexa la actele administrative adoptate, figurează localităţi din alte judeţe or, competenţa unei autorităţi deliberative cum este Consiliul Local, nu se poate extinde decât pentru judeţul în care acesta îşi desfăşoară activitatea", a explicat prefectul judeţului Harghita.

Zece dintre cele 12 hotărâri, ale Consiliilor Locale din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Căpâlniţa, Ciumani, Dârjiu, Ditrău, Lăzarea şi Suseni, au fost atacate în instanţă, urmând ca hotărârile Consiliilor Locale din Vlăhiţa şi Joseni, adoptate de curând, să fie, de asemenea, înaintate magistraţilor secţiei contencios administrativ.

Jean-Adrian Andrei a mai spus că va ataca în contencios toate actele administrative care vizează "eventuale organizări de referendumuri, reorganizări administrativ-teritoriale" şi alte solicitări care vin în contradicţie cu legea şi încalcă legea fundamentală - Constituţia.

"Consider că, la fel ca în anii anteriori, adoptarea unor astfel de hotărâri pune la încercare autorităţile care au ca atribuţie garantarea respectării legii şi, deşi se cunoaşte foarte clar că aceste demersuri nu pot avea ca finalitate decât atacarea lor în instanţă, totuşi se forţează vigilenţa celor care trebuie să le împiedice. De aceea, la fel cum am mai afirmat, toate aceste hotărâri vor urma drumul instanţelor judecătoreşti, care se vor pronunţa în legătură cu legalitatea, dar şi cu oportunitatea acestora", a precizat Andrei.

Prefectul judeţului Harghita şi-a exprimat speranţa că taberele care vor fi organizate în perioada următoare în judeţ vor respecta legile României, întrucât "în cazul în care vor exista încălcări ale acestora, vor fi sesizate organele competente ale statului".

Miercuri se vor deschide oficial, la Băile Tuşnad, Tabăra şi Universitatea de vară "Tusvanyos", la care sunt aşteptaţi, între alţii, premierul ungar Viktor Orban, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului ungar, preşedintele Comisiei de politica externă a Parlamentului Ungar, fondatoarea ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, europarlamentarul Sógor Csaba şi Eckstein-Kovács Peter.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina, coordonatorul programului politic al manifestării, declara în 1 iulie că la ediţia din acest an nu a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu, după ce anul trecut şeful statului a participat la aceasă manifestare.

"Nu ne aşteptăm la apariţii reprezentantive. Nu l-am invitat nici pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că ne gândim ca la a 25-a ediţie să vorbim mai mult despre ceea ce s-a întâmplat după Revoluţie şi căderea comunismului, să facem o analiză a perioadei", sublinia preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia "Pro Minoritate” din Ungaria şi va avea loc în perioada 22 - 27 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici