Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe

De la începutul acestui an, căsătoriile se desfac, conform unui act normativ, la primărie, în faţa ofiţerului de stare civilă. Legea nr. 4/1953 (Codul familiei) a fost modificată prin Legea nr. 202 din 25 octombrie 2010, astfel că, în condiţiile în care ambii soţi sunt de acord şi nu au copii minori născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, desfacerea acesteia poate fi constatată de ofiţerul de stare civilă din unitatea administrativ-teritorială unde soţii au încheiat căsătoria sau din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a acestora.

8379 afișări
Imaginea articolului Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe

Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe(Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

  • VRANCEA

Consiliul Local Focşani a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, instituirea unei taxe de divorţ în valoare de 500 de lei, pentru cuplurile care vin la oficiul de stare civilă pentru desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă.

Secretarul municipiului Focşani, Eduard Corhană, a declarat că până în prezent nu a fost desfăcută nicio căsătorie pe cale amiabilă.

  • SUCEAVA

O taxă similară, de 500 de lei, a fost instituită de Consiliul Local Suceava pentru divorţul administrativ, a declarat primarul Ion Lungu.

El a spus că a propus ca această taxă să fie uşor mai mare faţă de cea judiciară.

Lungu a precizat că până acum doar două cupluri s-au interesat de condiţiile în care pot divorţa pe cale administrativă.

  • VASLUI

La Vaslui, autorităţile locale au stabilit la 600 de lei taxa de divorţ amiabil.

Până la această dată, două familii de tineri căsătoriţi din Vaslui s-au interesat deja de procedurile care trebuie urmate pentru a putea divorţa pe cale amiabilă, direct la primărie.

  • GALAŢI

La Galaţi, administraţia publică locală ar putea institui o taxă de 300 de lei pentru desfacerea căsătoriilor, iar în acest sens a fost iniţiat un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării la următoarea şedinţă a Consiliului Local Galaţi.

  • BOTOŞANI

În municipiul Botoşani nu a fost încă stabilită taxa de divorţ administrativ, dar primarul Cătălin Flutur susţine că va propune Consiliului local o taxă de 500 de lei.

Şeful Stării Civile Botoşani, Constantin Gabur, a declarat că taxa de divorţ ar urma să fie aprobată de Consiliul local în şedinţa din luna februarie.

El a precizat că au fost depuse deja şapte cereri de divorţ pe cale administrativă.

  • NEAMŢ

Nici la Piatra Neamţ Consiliul Local nu a stabilit încă nicio taxă pentru acest tip de divorţ.

"Divorţul se poate face din acest an şi la Starea Civilă, iar taxa este zero până la luarea unei decizii în acest sens", a declarat inspectorul Ludmila Armaşu din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Piatra-Neamţ.

La Piatra Neamţ două cupluri au depus cereri de divorţ pe cale administrativă.

  • ALBA

Potrivit sursei citate, taxele pentru divorţul pe cale administrativă sunt stabilite de fiecare administraţie publică şi, potrivit hotărârilor aprobate deja, variază între 300 şi 500 de lei. Spre exemplu, Primăria Cugir a stabilit o taxă de 300 de lei, iar Primăria Alba Iulia - 500 de lei.

  • ARAD

În municipiul Arad, până în prezent au fost depuse 19 cereri de divorţ pe cale administrativă, însă nu a fost soluţionată niciuna.

"Există un termen de reflecţie de 30 de zile, iar dacă după această perioadă cuplul îşi menţine dorinţa de a divorţa, certificatul de divorţ este eliberat în cel mult 15 zile", a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

La nivel local nu a fost stabilită deocamdată nicio taxă pentru divorţul pe cale administrativă, procedurile fiind gratuite.

  • BIHOR

În 14 ianuarie, Consiliul Local Oradea a stabilit, printr-o hotărâre, că taxa pe care cuplurile care divorţează pe cale administrativă trebuie să o plătească este de 300 de lei, la care se adaugă doi lei - taxa de timbru.

"Această taxă a fost instituită avându-se în vedere cheltuielile de căsătorie la nivel local, care se ridică tot cam la 300 de lei, pentru a exista o anumită simetrie între cele două, dar şi pentru a nu încuraja divorţul. Cei 300 de lei sunt achitaţi abia după cele 30 de zile de gândire, în cazul în care cuplul a decis să continue procedura", a afirmat şeful Serviciului Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei.

În Oradea, în 2010 s-au înregistrat 870 de divorţuri, potrivit Marienelei Guiaş, grefier-şef la Judecătoria Oradea, în scădere faţă de anul 2009, când au divorţat 971 de cupluri.

  • BISTRIŢA -NĂSĂUD

În Bistriţa-Năsăud, Primăria municipiului Bistriţa a instituit o taxă de 500 de lei pentru divorţul pe cale administrativă.

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, într-o şedinţă extraordinară de la sfârşitul lunii ianuarie, cererea primarului Ovidiu Creţu de instituire a taxei speciale de 500 de lei pentru cuplurile care doresc să divorţeze pe cale administrativă, taxa fiind de cinci ori mai mare decât cea cerută cuplurilor care vor să se căsătorească sâmbăta şi duminica.

Primarul a justificat taxa specială solicitată pentru divorţul pe cale administrativă prin faptul că sunt cheltuieli mari pentru desfăşurarea procedurii prevăzute de lege şi numeroase acte pe care trebuie să le întocmească ofiţerii de stare civilă delegaţi.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici