Hossu: Salariul minim pe economie va fi 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că în proiectul legii unice a fost prevăzută din nou evoluţia salariului minim până în 2015 aşa cum a fost propusă iniţial de Ministerul Finanţelor, respectiv 705 lei în 2010 şi 1.100 de lei în 2015.

292 afișări
Imaginea articolului Hossu: Salariul minim pe economie va fi 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015

Hossu: Salariul minim pe economie va fi 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015 (Imagine: Mediafax Foto)

Hossu a spus că în textul legii a fost prevăzută din nou evoluţia salariului minim până în 2015 aşa cum a fost convenită iniţial. Astfel, potrivit lui Hossu, valoarea salariului minim pe economie a rămas cea propusă de Ministerul Finanţelor, respectiv 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015.

Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că au fost făcute clarificări pe texte care puteau lăsa loc la interpretări, precum şi pe sporuri şi coeficienţi marginali, pentru a obţine o reaşezare a structurii.

Bogdan Hossu a susţinut că s-au făcut paşi importanţi pentru armonizarea prevederilor din lege, că au fost reformulate anumite texte din lege pentru a garanta că plata salariilor din prezent şi a sporurilor vor fi asigurate până când noul coeficient de ierarhizare înmulţit cu baza raportată va da o valoare mai mare decât cea aflată în prezent în plată.

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus că după aplicarea noii grile de salarizare, salariul de încadrare va reflecta salariul de bază, în care sunt prevăzute anumite sporuri, alături de cele prevăzute în actualul proiect de lege, dar şi de cele compensate, care se vor da până când valoarea venitului salarial va fi mai mare decât cea actuală.

"Sperăm că toate categoriile vor fi parţial satisfăcute. Am discutat în această seară, dar vrem să vedem textul final în Parlament. Sperăm că Guvernul va introduce toate textele convenite", a declarat preşedintele "Cartel Alfa".

De asemenea, s-a convenit, la discuţiile de vineri, ca problema incompatibilităţii pentru funcţiile publice să fie redefinită.

Astfel, textul privind incompatibilitatea din legea funcţionarilor publici ar trebui să fie modificat, a precizat Hossu. El a explicat că incompatibilitatea ar trebui interzis doar în interiorul aceluiaşi domeniu de activitate.

Potrivit variantei propuse iniţial sindicatelor de către reprezentanţii Guvernului şi prezentate de MEDIAFAX în 25 august, salariul minim brut pe economie, elementul de referinţă luat în calcul în legea de salarizare unitară în sectorul bugetar, urma să crească de la 600 lei, în prezent, la 705 lei anul viitor şi să continue tendinţa ascendentă până în 2015, termenul de aplicare a legii, când ar urma să ajungă la 1.100 lei.

Astfel, salariul minim brut va urca la 764 lei (în 2011), la 845 lei (în 2012) şi la 934 lei (în 2013), pentru ca în anul 2014 să ajungă la 1.016 lei.

Cele mai mari majorări sunt astfel prevăzute pentru anii 2012 şi 2013, respectiv 10,7% şi 10,5% raportat la anul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici