Hoyt Yee: E important ca cetăţenii să fie vigilenţi.Să îi tragă la răspundere pe lideri

Hoyt Yee, asistentul adjunctului secretarului de Stat american pentru Europa şi Eurasia, a atras atenţia, la Bucureşti, că cetăţenii trebuie să fie vigilenţi şi să îi tragă la răspundere pe lideri, avertizând, totodată, că România trebuie să acorde o mai mare atenţie luptei împotriva corupţiei.

85 afișări
Imaginea articolului Hoyt Yee: E important ca cetăţenii să fie vigilenţi.Să îi tragă la răspundere pe lideri

Hoyt Yee: E important ca cetăţenii să fie vigilenţi; să îi tragă la răspundere pe lideri

"Corupţia creeză vulnerabilităţi şi slăbiciuni. Dacă nu există instituţii puternice, instituţii în care nu există corupţie, dacă nu sunt instituţii puternice este foarte dificil să faci faţă unor probleme grave, precum crima organizată sau criminalitatea transfrontalieră. Aveţi nevoie de forţe de poliţie extrem de capabile, necorupte, de instituţii judiciare care să funcţioneze eficient, să judece cazuri şi să condamne infractori. Acest lucru nu este posibil dacă corupţia este sistemică, dacă reprezintă o problemă", a afirmat, marţi, Hoyt Yee.

"Toate ţările din regiune, inclusiv România, trebuie să acorde o mai mare atenţie luptei împtoriva corupţiei, creşterii transparenţei, găsirii unor modalităţi astfel încât oamenii care încearcă să evite legea, justiţia să nu poată face acest lucru", a mai spus Hoyt Yee.

Întrebat la o discuţie cu jurnalişti dacă ar putea fi "o vulnerabilitate" ca după alegerile din noiembrie preşedintele, guvernul şi Parlamentul să fie conduse de politicieni din acelaşi partid, Hoyt Yee a declarat că orice sistem democratic funcţionează, indiferent ce forţe politice se află la putere, "atât timp cât toţi politicienii, toţi liderii respectă regulile, statul de drept".

Totodată, el a atras atenţia că cetăţenii trebuie să-i tragă la răspundere pe liderii politici.

"Cred că este important ca oamenii, cetăţenii, votanţii să îi tragă la răspundere pe lideri. Nu este vorba doar de instituţii, de Constituţie. Este vorba de oameni care sunt vigilenţi, care urmăresc ceea ce se întâmplă în guvern şi iau atitudine şi se asigură că vocile lor sunt auzite când nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă", a spus Hoyt Yee, subliniind, totodată, rolul important al mediei în reflectarea activităţilor şi deciziilor care nu respectă legea sau Constituţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici