Human Rights Watch documentează presupuse crime de război comise de forţele ruse

Violul, execuţiile sumare şi violenţele ilegale sunt câteva dintre presupusele crime de război săvârşite de forţele ruse din Ucraina împotriva civililor din zonele ocupate din regiunile Cernăuţi, Harkov şi Kiev, a anunţat duminică Human Rights Watch (HRW) într-o declaraţie citată de CNN.

647 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch documentează presupuse crime de război comise de forţele ruse

Human Rights Watch documentează presupuse crime de război comise de forţele ruse

Grupul independent de apărare a drepturilor omului spune că a documentat acuzaţii de crime de război care "includ un caz de viol repetat; două cazuri de execuţie sumară, unul a şase bărbaţi, celălalt a unui bărbat; şi alte cazuri de violenţă ilegală şi ameninţări împotriva civililor între 27 februarie şi 14 martie 2022".

"Soldaţii au fost, de asemenea, implicaţi în jefuirea bunurilor civile, inclusiv a alimentelor, hainelor şi lemnelor de foc. Cei care au comis aceste abuzuri sunt responsabili de crime de război", a adăugat acesta.

CNN nu a verificat în mod independent detaliile acestor rapoarte.

Forţele ruseşti din Bucha, la aproximativ 19 mile nord-vest de Kiev, "au arestat cinci bărbaţi şi l-au executat sumar pe unul dintre ei" pe 4 martie, a scris HRW. Un martor a declarat grupului de apărare a drepturilor omului că soldaţii i-au forţat pe bărbaţi să îngenuncheze pe drum şi le-au tras cămăşile pe cap înainte de a-l împuşca pe unul dintre ei în ceafă.

Cu câteva zile înainte, pe 27 februarie, şase bărbaţi au fost adunaţi în satul Staryi Bykiv, în regiunea Cernihiv, şi au fost ulterior executaţi, a scris HRW.

În Malaya Rohan, un sat din regiunea Kharkiv, un soldat rus a violat în mod repetat o femeie într-o şcoală în care se adăpostea cu familia ei pe 13 martie, a declarat victima pentru HRW. "Ea a spus că a bătut-o şi i-a tăiat faţa, gâtul şi părul cu un cuţit", a scris HRW.

Femeia a fugit la Harkov în ziua următoare, "unde a putut să primească tratament medical", a scris HRW.

În satul Vorzel, la 32 de kilometri nord-vest de Kiev, soldaţii ruşi "au aruncat o grenadă fumigenă într-un subsol, apoi au împuşcat o femeie şi un copil de 14 ani în timp ce ieşeau din subsol, unde se adăpostiseră", a adăugat grupul de apărare a drepturilor omului.

"Cazurile pe care le-am documentat arată o cruzime şi o violenţă incalificabile şi deliberate împotriva civililor ucraineni", a declarat Hugh Williamson, directorul HRW pentru Europa şi Asia Centrală, în comunicat. "Violul, crima şi alte acte de violenţă împotriva persoanelor aflate în custodia forţelor ruseşti ar trebui să fie investigate ca fiind crime de război"."

CNN a solicitat un comentariu din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la acest raport.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici