Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la slujba prilejuită de hramul Sfintei Parascheva

Peste 20.000 de credincioşi participă, miercuri dimineaţă, la Iaşi, la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, slujba fiind oficiată de un sobor format din zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

176 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la slujba prilejuită de hramul Sfintei Parascheva

Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la slujba prilejuită de hramul Sfintei Parascheva (Imagine din arhivă; Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Înainte de începerea slujbei, preoţii care oficiază Liturghia au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, aşezată pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane, unde s-au rugat şi s-au închinat. Sunt prezente la Iaşi înalte feţe bisericeşti din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova.

Curtea Mitropoliei este arhiplină, mai multe străzi din centrul oraşului fiind închise circulaţiei.

Sunt prezenţi la ceremonia religioasă politicieni locali, reprezentanţi ai administraţiei judeţului, precum şi şefi ai instituţiilor descentralizate. Liderul PSD, Mircea Geoană, a cărui prezenţă fusese confirmată cu o zi în urmă de liderii ieşeni social-democraţi, nu a mai ajuns la ceremonia religioasă, ultimele evenimente politice reţinându-l la Bucureşti.

În zona Mitropoliei Iaşi, sute de jardarmi şi politişti asigură ordinea publică.

Pe tot parcursul nopţii, mii de pelerini veniţi din toate colţurile ţării au continuat să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la cele ale Sfântului Vasile cel Mare, depuse într-un loc special amenajat în faţa Mitropoliei.

"Marţi seară la ora 22.00 m-am aşezat la coadă. Abia dimineaţă, în jurul orei 8.00, am reuşit să mă închin la moaşte. A meritat aşteptarea, deşi a fost cam frig. Voi sta şi la Sfânta Liturghie, apoi mă întorc acasă", a afirmat Mihai Simion, un pelerin venit la Iaşi tocmai din Constanţa.

Credincioşii care au stat la coadă au primit din partea autorităţilor ceai fierbinte, câţiva pelerini având nevoie de îngrijiri medicale, iar primul-ajutor fiind acordat în corturile instalate special de Crucea Roşie în curtea Mitropoliei.

Mama lui Gigi Becali a ajuns la spital

Mai mulţi credincioşi au ajuns la Spitalul de Urgenţe, printre aceştia numărându-se şi mama patronului Stelei, Gigi Becali, în vârstă de 79 de ani.

"Mama lui Gigi Becali, Alexandra, din Voluntari a ajuns aseară (marţi seară - n.r.) la Unitatea Primire Urgenţe. Aflată în pelerinaj la Sfânta Paraschiva, pacienta şi-a fracturat pumnul stâng. În UPU a beneficiat rapid de investigaţii imagistice şi tratament ortopedic simultan cu administrarea de antalgice şi tratamentul hipertensiunii. Prognosticul funcţional este rezervat. Femeia vrea să fie prezentă la Sfânta Liturghie, iar noi îi vom respectăm dorinţa", a declarat, miercuri dimineaţă, medicul Tudor Ciuhodaru, şeful UPU din cadrul Spitalului de Urgenţe din Iaşi.

El a adăugat că alţi doi pelerini au ajuns noaptea trecută cu traumatisme la UPU, aceştia preferând, după tratament, să se reîntoarcă la Mitropolie.

Rândul pelerinilor veniţi să se închine la moaşte se întinde pe aproape 2 kilometri

Potrivit jandarmilor, până miercuri dimineaţă au trecut pe la racla cu sfintele moaşte peste 120.000 de pelerini, numărul credincioşilor veniţi la Iaşi în acest an fiind mai mic decât cel înregistrat în anii trecuţi.

La ora transmiterii acestei ştiri, rândul pelerinilor care aşteaptă să se închine la moaşte se întinde pe o lungime de aproape doi kilometri.

Sfânta Liturghie de la Mitropolie este programată să se încheie în jurul orei 13.00.

Miercuri seară, în interiorul Catedralei Mitropolitane este programat un concert al coralei Apostolii din cadrul Protopopiatelor din Iaşi, după care va avea loc slujba de priveghere a Sfântului ierarh Vasile cel Mare.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi reintroduse în Catedrala Mitropolitană în cursul zilei de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici