Icoanele rămân în şcoli, prezenţa lor este legală

Instanţa supremă a decis că prezenţa icoanelor în şcoli este legală, admiţând recursul Ministerului Educaţiei la decizia instanţei inferioare, care a menţinut recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ.

407 afișări
Imaginea articolului Icoanele rămân în şcoli, prezenţa lor este legală

Icoanele rămân în şcoli, prezenţa lor este legală (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia instanţei supreme este definitivă, iar împotriva ei se pot formula doar căi extraordinare de atac, cum sunt contestaţia în anulare sau revizuirea de fond.

MECT a atacat în instanţă, pe rolul secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), recomandarea CNCD şi a pierdut procesul, judecătorii CAB menţinând hotărârea consiliului.

În august 2006, profesorul buzoian Emil Moise cerea preşedintelui CNCD să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Profesorul Emil Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase, unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

Reprezentanţii CNCD au răspuns, în 21 noiembrie, petiţiei profesorului buzioan, recomandând Ministerului Educaţiei să elaboreze o normă internă prin care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în şcolile româneşti, indicând şi o serie de principii de care ar trebui să se ţină seama, între care şi aceea că afişarea simbolurilor religioase trebuie să se facă numai la orele de religie şi numai în spaţiile destinate acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici