Igaş: Dacă nu se face restructurare există riscul să nu se mai poată plăti salariile angajaţilor MAI

Restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI, a declarat, marţi, la Galaţi, ministrul de resort, Traian Igaş.

1217 afișări
Imaginea articolului Igaş: Dacă nu se face restructurare există riscul să nu se mai poată plăti salariile angajaţilor MAI

Igaş: Dacă nu se face restructurare există riscul să nu se mai poată plăti salariile angajaţilor MAI (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Am cerut tuturor şefilor de armă să solicite organigramele din teritoriu şi urmează să vedem unde putem să facem corecturi. Aici ţine şi de reorgenizare, dar şi de modernizare, pentru că nu ne dorim doar să restructurăm şi să ne oprim la acest capitol. Toată organigrama trebuie aşezată în aşa fel încât să avem un randament mult mai bun decât am avut până în acest moment. Ce ne-am propus să facem va fi în favoarea sistemului şi a cetăţenilor de rând. Dacă nu vom trece de urgenţă la aceste restructurări riscăm să nu putem da în integralitate salariile angajaţilor din structurile MAI şi aici îmi asum răspunderea de a urgenta acest proces început", a declarat ministrul Igaş.

Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.

Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect.

În urmă cu o zi, Traian Igaş declara, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30 la sută dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat.

"Trebuie să reţineţi următorul lucru: dacă nu facem aceste disponibilizări, salariaţii MAI vor primi în decembrie cu 30% mai puţin la salariu", a spus Igaş, într-o discuţie cu jurnaliştii privind programul de disponibilizare a poliţiştilor.

Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ. Anterior, proiectul a fost respins de Senat.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut ministrului Igaş o analiză a posibilelor variante alternative de restructurare a ministerului.

Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş s-a aflat, marţi, în vizită la Galaţi, unde a semnat, împreună cu omologul său din Republica Moldova, Alexei Roibu, înfiinţarea Centrului Comun de Contact Galaţi, care va funcţiona în punctul de trecere a Frontierei Galaţi-Rutier.

Centrul a fost înfiinţat în baza unei convenţii din anul 2002 între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova şi are ca atribut verificarea informaţiilor de ordin poliţienesc referitoare la persoane, documente şi autovehicule din bazele de date naţionale ale celor două state.

Misiunea generică a Centrului este combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În România sunt şase astfel de centre, acesta fiind unul dintre cele mai importante, aflându-se la graniţa Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici