IGPR: Doar 21,4% din cele 20.035 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt asigurate cu pază

Doar 21,4% din cele 20.035 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt asigurate cu pază, iar 4.343 de şcoli, respectiv 22%, au sisteme electronice şi mecanice de pază şi alarmare atât în interior, cât şi în exterior, informează, marţi, Poliţia Română.

105 afișări
Imaginea articolului IGPR: Doar 21,4% din cele 20.035 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt asigurate cu pază

IGPR: Doar 21,4% din cele 20.035 de unităţi de învăţământ preuniversitar sunt asigurate cu pază (Imagine: Anita Vizireanu / MediafaxFoto)

Poliţiştii au verificat dacă la unităţile de învăţământ este asigurată paza, dacă deţin sisteme electronice şi mecanice de pază şi alarmare, care este stadiul elaborării regulamentelor de ordine interioară, precum şi modul în care îşi desfăşoară activitatea unităţile comerciale amplasate în zona adiacentă, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

La nivel naţional au fost identificate 20.035 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 5.639 (28%) sunt situate în mediul urban şi 14.396 (72%) în rural. Dintre acestea, 9.057 sunt grădiniţe, 9.356 şcoli generale şi 1.622 licee, colegii şi şcoli profesionale.

Ministerul Educaţiei va folosi datele culese de poliţişti pentru actualizarea propriei baze de date, în lunile octombrie-noiembrie, a precizat sursa citată.

În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că dintre cele 20.035 de unităţi de învăţământ, doar 4.286 (21,4%) sunt asigurate cu pază, 2.786 fiind în mediul urban şi 1.500 în rural. Dintre acestea, 2.664 au pază proprie, reprezentând 13% din total, 1.025 au pază asigurată de societăţi specializate (5% din total) şi 597 au pază mixtă (3% din totalul şcolilor).

De asemenea, la 4.343 de şcoli (22%) au fost montate sisteme electronice şi mecanice de pază şi alarmare atât în interior, cât şi în exterior.

"Neregulile constatate şi măsurile legale aplicate în urma controalelor efectuate au fost aduse la cunoştinţa conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar, inspectoratelor şcolare teritoriale şi autorităţilor locale", a precizat Poliţia Română.

Poliţiştii au verificat şi cele 4.316 unităţi comerciale identificate în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, dintre care 1.868 în mediul urban şi 2.448 în rural. Administratorii unităţilor comerciale au fost atenţionaţi cu privire la respectarea prevederilor HG 128/1994 referitoare la categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Verificările la unităţile de învăţământ au fost solicitate de către Direcţia de Ordine Publică din Poliţia Română.

"Îmbunătăţirea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar reprezintă un obiectiv prioritar al Poliţiei Române", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici