Imagini cu locul de unde au fost recuperate trupurile turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş / UPDATE: Cel de-al treilea a fost ridicat pe creastă şi va fi şi el recuperat de elicopter

Toţi cei trei turişti morţi în Munţii Făgăraş au recuperaţi, miercuri, de salvatori, doi dintre ei fiind predaţi deja la elicopter şi transportaţi la baza muntelui de unde vor fi luaţi de Medicina Legală, iar cel de-al treilea a fost ridicat pe creastă şi va fi şi el recuperat de elicopter.

3610 afișări
Imaginea articolului Imagini cu locul de unde au fost recuperate trupurile turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş / UPDATE: Cel de-al treilea a fost ridicat pe creastă şi va fi şi el recuperat de elicopter

Imagini cu turiştii dispăruţi în Munţii Făgăraş | Planul salvamontiştilor pentru recuperarea celor două cadavre observate din elicopter / UPDATE: A fost localizat şi cel de-al treilea turist (Sursa foto: Pagina de Facebook a Salvamont Romania)

UPDATE 17.10 Potrivit Salvamont România, cei trei turişti din Iaşi care au dispărut în urmă cu şase zile în Munţii Făgăraş şi au fost apoi localizaţi morţi au fost recuperaţi.

„În Masivul Făgăraş se află în plină desfăşurare acţiunea de recuperare a trupurilor celor trei turişti daţi dispăruţi în urma cu câteva zile şi localizaţi ieri (marţi – n.r.) la survolarea zonei cu elicopterul . Echipele de salvatori au fost transportate în zona de creastă cu elicopterul, iar echipa care reuşit să ajungă la primul trup a reuşit să îl localizaze şi pe cel de-al treilea, în apropiere, cel negăsit la căutările anterioare. Zonele în care se află cele trei trupuri sunt extrem de accidentate, temperaturile sunt ridicate şi există pericol permanent de avalanşă, fapt ce impune salvatorilor atenţie mărită şi alegerea unor trasee de recuperera şi transport a trupurilor cât mai puţin expuse căderilor de pietre sau alunecărilor de zăpadă”, arată salvamontiştii.

Potrivit salvatorilor, în funcţie de condiţiile din teren şi în baza planului făcut încă de marţi seara, pe imaginile din zonă se încearcă ca unele din trupuri să fie duse în zona de creastă de unde să fie recuperate prin troliere de către elicopter, iar celălalt să fie coborât până într-o zonă la baza peretelui văii ce pare accesibil pentru preluarea cu elicopterul.

Nouă salvamontişti din echipele Victoria, Săcele, Zărneşti şi Sibiu intervin pentru recuperarea celor trei cadavre care ar putea aparţine turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş.

Cei trei turişti din Iaşi au plecat în 30 martie pe munte, lăsând maşina în curtea Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din satul Breaza, judeţul Braşov. Autorităţile au fost alertate de stareţul Ambrozie Duţă, care a observat că cei doi bărbaţi de 60 de ani şi tânărul de 18 ani nu au mai revenit la maşină. Căutările au început cu elicopterul de Paşti, iar marţi au fost observate două cadavre pe două văi, în zone diferite.


Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cel de-al treilea turist a fost observat lângă trupul primului bărbat localizat marţi.

Sursa foto: Pagina de Facebook a Salvamont Romania

Potrivit lui Sabin Cornoiu, există varianta conform căreia unul dintre turişti să fi căzut şi să-i fi tras după el pe ceilalţi doi, dar este posibil ca unul să fi căzut şi doi să fi plecat pentru a alerta specialiştii. Totodată, există posibilitatea ca cei trei turişti să fi fost surprinşi de o avalanşă, cu toate că nu se află într-un con de avalanşă.

”Variante sunt multe, dar nu cred că vom afla cât de curând ce s-a întâmplat de fapt”, a spui Cornoiu.

Sursa foto: Pagina de Facebook a Salvamont Romania

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cele două cadavre care ar putea aparţine turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş vor fi recuperate miercuri, când nouă salvamontişti vor coborî în zonă cu ajutorul elicopterelor. Salvatorii susţin că a treia persoană ar putea fi legată de unul dintre turiştii văzuţi din elicopter. 

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nouă salvamontişti din echipele Victoria, Săcele, Zărneşti şi Sibiu vor interveni, miercuri, pentru recuperarea celor două cadavre care ar putea aparţine turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş.

Cornoiu a spus că cele două cadavre sunt pe două văi, în zone diferite.

"Vor intra două echipe de salvatori. Pe unul îl vor duce în sus, câteva sute de metri, cu nişte sisteme speciale, pe o platformă unde poate să coboare elicopterul, iar pe celălalt îl vor coborî câteva sute de metri, către o poiană. Salvatorii coboară din elicopter, se caţără, că nu e potecă până acolo. E un perete pe care cei doi sunt atârnaţi, unde sunt ei nu ajunge cablul de la elicopter care are 50 de metri. Cadavrele sunt pe două văi diferite, nu au murit din aceeaşi cauză şi în acelaşi timp. Există posibilitatea ca de unul dintre ei să fie legat al treilea, care nu se ştie unde e", a declarat Sabin Cornoiu.

Cei trei turişti din Iaşi au plecat în 30 martie pe munte, lăsând maşina în curtea Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din satul Breaza, judeţul Braşov. Autorităţile au fost alertate de stareţul Ambrozie Duţă, care a observat că cei doi bărbaţi de 60 de ani şi tânărul de 18 ani nu au mai revenit la maşină. Căutările au început cu elicopterul de Paşti, iar marţi au fost observate două cadavre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici