În aprilie, apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea oraşelor importante din ţară. Situaţia pe oraşe

Pe parcursul lunii aprilie 2022, preţurile locuinţelor au consemnat o evoluţie pozitivă: suma medie solicitată la nivel naţional pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util.

2111 afișări
Imaginea articolului În aprilie, apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea oraşelor importante din ţară. Situaţia pe oraşe

În aprilie, apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea oraşelor importante din ţară. Situaţia pe oraşe

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.

În marile oraşe ale ţării au avut loc, în aprilie, atât evoluţii pozitive, cât şi negative ale pretenţiilor vânzătorilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi. Singurul centru regional care a înregistrat evoluţii negative este Timişoara. Tendinţa descendentă a preţurilor din acest oraş a fost dictată de scăderile înregistrate atât pe piaţa rezidenţială nouă, cât şi pe cea veche.

„Preţurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creşterii costului de construcţie pe fondul scumpirii materialelor. În acelaşi timp, cererea a înregistrat o creştere de 11% şi se apropie de valorile înregistrate înainte de declanşarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creştere a interesului investiţional, dar şi a tranzacţiilor cash, rezidenţialul fiind astăzi considerat un instrument cu potenţial ridicat de protecţie împotriva inflaţiei. De asemenea, ne aşteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieţei chiriilor”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,7% luna trecută, de la o medie de 1.648 euro pe metru pătrat util la finele lui martie, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârşitul lui aprilie. Cele două segmente de piaţă analizate au avut, însă, un ritm diferit de evoluţie: apartamentele vechi s-au apreciat uşor cu 0,6% (de la 1.592 la 1.602 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite au consemnat o creştere mai accelerată, respectiv de 4,1% (de la 1.761 la 1.833 euro pe metru pătrat).

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o uşoară creştere de 0,3% a preţurilor apartamentelor, de la 1.556 de euro pe metru pătrat util, la 1.560 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui aprilie. Locuinţele din blocurile vechi au avut parte de o evoluţie pozitivă: este vorba de un avans de 0,4%, de la 1.465 la 1.471 de euro pe metru pătrat. Locuinţele noi au înregistrat o creştere de doar 0,1%, de la 1.641 la 1.643 de euro pe metru pătrat.

La fel ca în luna anterioară, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat şi în aprilie, de data aceasta cu 3,5%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui martie. Preţurile s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 4,6% (de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat).

În Constanţa, apartamentele scoase la vânzare în aprilie au consemnat, per ansamblu, o creştere de 1,7%, de la 1.451 la 1.475 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preţ este cu 14,3% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretenţiile vânzătorilor ajungeau la 1.290 de euro pe metru pătrat. Preţurile au evoluat în aceeaşi direcţie pe cele două segmente de piaţă analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,6% (de la 1.425 la 1.448 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,5% (de la 1.495 la 1.517 de euro pe metru pătrat).

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iaşi o creştere de 2,8% în luna aprilie, de la 1.239 la 1.274 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.085 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preţ este cu 17,4% mai mare. Luna trecută, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,8%, de la 1.254 la 1.289 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi a avut loc o creştere similară, de 2,8%, de la 1.229 la 1.264 de euro pe metru pătrat.

În ceea ce priveşte aşteptările vânzătorilor de apartamente, Timişoara prezintă o situaţie atipică în comparaţie cu evoluţia naţională. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o stagnare în aprilie în jurul valorii de 1450 euro/metru pătrat util. Piaţa rezidenţială veche a consemnat o scădere de -0,5%, de la 1.435 la 1.428 de euro pe metru pătrat util.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici