În Fâşia Gaza a fost creată o aplicaţie unde femeile pot raporta abuzuri domestice în mod anonim

O aplicaţie de telefon care permite femeilor din Fâşia Gaza palestiniană să raporteze abuzurile domestice în mod anonim permite unui număr tot mai mare de victime să caute ajutor, evitând ruşinea şi represaliile care le descurajează pe multe dintre ele să se adreseze direct autorităţilor.

133 afișări
Imaginea articolului În Fâşia Gaza a fost creată o aplicaţie unde femeile pot raporta abuzuri domestice în mod anonim

Aplicaţia "Masahatuna" sau "Spaţiile noastre" a fost dezvoltată de inginerul informatician local Alaa Huthut, care a văzut nevoia unei modalităţi de a cere sfaturi în siguranţă într-o societate în care presiunile familiale ţin ascunsă o mare parte din violenţa domestică.

"Intimitatea a fost foarte importantă, deoarece frica este de obicei principala cauză pentru care femeile nu contactează sau nu vizitează centrele", a declarat ea pentru Reuters.

Aplicaţia le permite femeilor să se înregistreze pe platformă fără a-şi da numele şi fără a lăsa urme ale contactelor lor cu centrele de îngrijire pe propriile telefoane.

"Dacă cineva se uită la telefon, nu ar şti că a luat contact", a spus Huthut.

În Gaza, condusă de gruparea islamistă Hamas, locuiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane, dintre care aproape jumătate sunt femei, potrivit datelor palestiniene.

În 2019, Biroul Palestinian de Statistică a declarat că 41% dintre femeile din Gaza s-au confruntat cu violenţa domestică, iar grupurile de femei spun că, la fel ca în multe alte ţări, problema s-a agravat în timpul pandemiei de coronavirus.

"M-am confruntat cu violenţă verbală şi fizică timp de mulţi ani", a declarat o femeie din Gaza, în vârstă de 28 de ani, care a cerut să rămână anonimă. În urma divorţului, în urmă cu doi ani, femeia a spus că s-a confruntat cu ameninţări din partea fostului soţ şi a familiei acestuia, care au ameninţat că îi vor lua fiul de 7 ani.

Kholoud Al-Sawalma, de la Centrul Media al Comunităţii din Gaza, a declarat că 355 de femei au descărcat aplicaţia şi 160 au contactat centrele de ajutor care oferă sprijin psihologic şi juridic.

Luna trecută, un tribunal din Gaza a condamnat la pedeapsa cu moartea un bărbat care şi-a bătut soţia până la moarte. Dar grupurile de femei spun că trebuie să se facă mai mult pentru a opri violenţa domestică în Gaza, unde, potrivit acestora, unele femei care raportează abuzurile sunt uneori îndrumate către liderii de clan pentru a le rezolva.

În unele cazuri în care femeile au murit din cauza abuzurilor, unii bărbaţi pot încerca să scape de pedeapsa severă acuzându-şi partenerele de adulter sau simulând probleme de sănătate mintală, au declarat avocaţii legii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici