- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În România, rata consimţământului familiilor pentru transplant este peste media europeană
Rata consimţământului românilor pentru prelevarea de organe în vederea transplantului de la rude aflate în moarte cerebrală este peste media europeană, iar acest fapt se datorează campaniei mediatice pozitive, a declarat, joi, directorul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, Irinel Popescu.
În România, rata consimţământului familiilor pentru transplant este peste media europeană (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)
"Rata consimţământului familiilor pentru transplant este peste media europeană. Este o opinie prevalent pozitivă faţă de donarea de organe de la rude aflate în moarte cerebrală. Familiile din România au înţeles că prelevarea de organe de la rude în moarte cerebrală poate salva multe vieţi. Trebuie să spun că mass-media a avut un rol important, ajutând mult la consolidarea unei atitudini pozitive faţă de transplant", a spus profesorul Irinel Popescu.
În opinia profesorului Irinel Popescu, Agenţia Naţională de Transplant trebuie să fie o instituţie independentă, aşa cum este în toate celelalte ţări, fără ingerinţa autorităţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia i-a cerut lui Assad să plece din Siria. Putin cere explicații serviciilor care au semnalat prea târziu avansul forțelor rebele siriene
-
Marian Vanghelie, trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie
-
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
-
Reacţii după anunţarea grupei de calificare la Campionatul Mondial. Mircea Lucescu: O grupă echilibrată
"Doctorul Victor Zota a reuşit, în calitate de coordonator al activităţii de transplant, să dezvolte o relaţie foarte bună cu clinicile de Anestezie Terapie Intensivă, unităţile unde sunt identificaţi posibilii donatori de organe. Este foarte importantă organizarea secţiilor de ATI pentru activităţile de transplant", a adăugat Irinel Popescu.
Totodată, Irinel Popescu a arătat că Agenţia Naţională de Transplant are nevoie de profesionişti calificaţi, el precizând că în 2009 au fost probleme la ANT, iar atunci, pentru o perioadă, nu a mai fost niciun donator.
"Ministerul Sănătăţii ar trebui să ajute, numai că nu ajută, ci chiar împiedică activitatea de transplant", a precizat Irinel Popescu.
Directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni a mai spus că dacă Agenţia nu va fi lăsată să funcţioneze şi doctorul Zota nu va fi repus în funcţie, problemele ar putea continua.
În privinţa transplantului sunt făcute continuu mari progrese, dar numărul donatorilor este mic, a subliniat Irinel Popescu.
"În 2011 am avut 64 de donatori. Numărul donatorilor în moarte cerebrală este mai mare faţă de acum cinci ani, dar listele de aşteptare sunt tot mai lungi", a conchis profesorul Irinel Popescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:09
-
astăzi, 20:45