În sute de şcoli din judeţele Moldovei profesorii sunt în grevă, însă bacalaureatul nu este afectat

Greva generală declanşată luni de cadrele didactice afectează activitatea în sute de unităţi şcolare din judeţele Moldovei, însă reprezentanţii inspectoratelor şcolare afirmă că bacalaureatul nu va fi blocat, după ce a fost asigurată prezenţa profesorilor în comisiile de examen.

180 afișări
Imaginea articolului În sute de şcoli din judeţele Moldovei profesorii sunt în grevă, însă bacalaureatul nu este afectat

În sute de şcoli din judeţele Moldovei profesorii sunt în grevă, însă bacalaureatul nu este afectat (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

În judeţul Botoşani, peste trei mii de cadre didactice au anunţat că participă luni la greva generală, dar potrivit liderilor celor două sindicate din învăţământul botoşănean o parte dintre cei care au anunţat că participă vor renunţa.

"Aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori până acum, sunt mulţi care dau înapoi atunci când vine vorba de reţinerea din salariu. Probabil că ne merităm soarta", a declarat Maria Ţiprigan, liderul SIP Botoşani.

Ea a spus că şi-au anunţat intenţia de a participa la grevă 1.500 de membri ai SIP Botoşani. Totodată, din Liga Sindicatelor din Învăţământ Botoşani au semnat 1.600 de membri pentru greva generală.

În judeţul Iaşi, aproximativ 9.000 de angajaţi din sistemul preuniversitar au intrat, luni dimineaţă, în grevă generală, potrivit estimărilor liderilor sindicali ieşeni, în timp ce Inspectoratul Şcolar anunţă că proba de aptitudini lingvistice de la bacalaureat se va susţine în toate centrele de examinare.

Liderul FSLI Iaşi, Violeta Amariei, a declarat că în judeţul Iaşi din cei 12.000 de membri de sindicat din învăţământul preuniversitar, aproximativ 9.000 au aderat la grevă, ea admiţând că există şcoli în care cursurile se desfăşoară normal sau sunt parţial afectate de acest protest.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Liliana Romaniuc, a declarat că în toate cele 49 de centre de examinare se va susţine proba C din cadrul bacalaureatului, un anunţ în acest sens fiind postat pe site-ul instituţiei. Liderii sindicali susţin însă că este greu de prevăzut dacă examenul de bacalaureat se va desfăşura normal în judeţul Iaşi.

"S-au făcut presiuni infernale asupra profesorilor examinatori. Unii au fost înlocuiţi, fiind aduşi profesori de la alte şcoli. Sunt colegi care au spus că vor merge la bac, dar de marţi vor fi în grevă. Totuşi, ne este greu să afirmăm că examenul se va desfăşura în condiţii nomale în toate centrele din judeţul Iaşi", a afirmat Violeta Amariei, lider FSLI.

La rândul său, Laviniu Lăcustă, vicepreşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, sindicat afiliat la Federaţia Spiru Haret, a declarat că dacă guvernanţii nu îşi schimbă atitudinea, se poate ajunge la blocarea anului şcolar.

El a adăugat că marţi, sindicatele ieşene din educaţie vor organiza un miting de protest în centrul municipiului, la care sunt aşteptate să participe câteva mii de persoane.

În judeţul Galaţi, sindicatele din învăţământ mizează pe o participare la grevă de peste 90 la sută a membrilor de sindicat, a declarat liderul celei mai importante structuri sindicale din judeţ, Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu.

El a arătat că, în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, din cele cinci centre de examinare ai căror profesori anunţaseră iniţial că vor bloca examinarea numai două şi-ar fi menţinut decizia după presiunile şi ameninţările venite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

În judeţul Neamţ, conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ a anunţat că 62 la sută dintre membrii de sindicat au semnat pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi şcolile cu personalitate juridică au fost notificate despre încetarea activităţii.

Susţinerea protestelor în şcoli este diferită în judeţ, fiind unităţi şcolare unde nu vor fi susţinute cursuri, dar şi unele unde activitatea nu va fi perturbată.
Nici Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi nici liderii SLI Neamţ nu au putut preciza care sunt unităţile de învăţământ unde nu se vor ţine cursuri ori în care activitatea nu va fi deloc perturbată în cursul zilei de luni.

În judeţul Suceava, aproximativ 5.500 de cadre didactice au intrat în grevă, fiind organizate celule de grevă în fiecare unitate de învăţământ.

În şcolile speciale ce au program de internat se vor desfăşura activităţi nedidactice.

Examenul de bacalaureat se va organiza toate cele 38 de licee din judeţ, la patru dintre acestea, trei din Suceava şi unul din Gura Humorului, comisiile fiind asigurate cu cadre didactice din alte unităţi şcolare.

Liderii sindicali suceveni din educaţie au reclamat că asupra profesorilor s-au făcut presiuni pentru a participa la examenul de bacalaureat.

În judeţul Vaslui, cursurile şcolare vor fi afectate în 67 la sută din cele 830 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui, unde aproximativ 3.000 de cadre didactice vor intra în grevă.

Potrivit situaţiei centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, în două treimi din şcoli, licee şi grădiniţe se va face fie grevă generală, prin oprirea integrală a cursurilor, fie parţială. În aceste unităţi, cursurile se vor desfăşura după un orar special, întocmit de conducerile şcolilor, şi vor fi ţinute de profesorii care nu participă la grevă.

În judeţul Vrancea, peste 2.500 de cadre didactice au declanşat, luni, greva generală, în pofida presiunilor făcute de directorii de şcoli şi de ISJ, a declarat liderul FSLI Vrancea, Constantin Grigore.

El a spus că ISJ Vrancea a fost notificată de Consiliul Judeţean al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ despre decizia de declanşare a grevei generale şi că s-au făcut presiuni în şcoli pentru ca profesorii să nu intre în greva generală.

"Probabil sunt indicaţii de la Inspectorat, de la Minister sau poate sunt doar iniţiative ale directorilor. Vreau să spun că este ilegal ca profesorii să fie supuşi presiunilor", a spus Constantin Grigore.

În judeţul Bacău, aproximativ 85 la sută dintre cele aproximativ 7.000 de cadre didactice membre de sindicat sunt luni în grevă, iar marţi vor lua parte la un miting organizat în municipiul Bacău, acţiune care va fi urmată cu pichetarea sediului Prefecturii, susţin liderii sindicali locali.

Potrivit sindicaliştilor din educaţie din judeţul Bacău, angajaţii vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ, iar elevii vor fi supravegheaţi fără a avea activitate instructiv educativă. Deşi 85 la sută dintre cadrele didactice afiliate la Sindicatul Liber din Învăţământ au semnat că vor participa la grevă, mare parte dintre aceştia vor supraveghea totuşi examenele de bacalaureat.

"Nu înţeleg cum unii dintre noi şi-au schimbat decizia şi participă la Bacalaureat", a declarat Vasile Oprişan, vicepreşedintele SLI Bacău.

Bacalaureatul se va desfăşura conform programului în 28 de unităţi de învăţământ din cele 31 din judeţ unde este organizat examenul, la celelalte existând încă probleme.

Pentru proba C există probleme la Colegiul Naţional "Grigore Moisil", Colegiul Naţional "Dimitrie Cantemir" şi Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", din Oneşti, unde ISJ Bacău intenţionează să formeze comisii de examen cu cadre didactice din alte şcoli.

"Sperăm să găsim soluţii să aducem în locul profesorilor de acolo alţi dascăli pentru a forma comisia de bacalaureat. Nu am făcut presiuni asupra niciunui director, ci doar au fost rugaţi să se gândească", a declarat Adrian Fuioagă, inspectorul şcolar general ISJ Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici