Încep înscrierile pentru a doua sesiune a bac-ului

Elevii care au promovat ultima clasă de liceu după susţinerea corigenţelor şi cei care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe ale examenului organizat în sesiunile anterioare se pot înscrie, în perioada 14-18 iulie, pentru a doua sesiune a bacalaureatului.

989 afișări
Imaginea articolului Încep înscrierile pentru a doua sesiune a bac-ului

Încep înscrierile pentru a doua sesiune a bac-ului (Imagine: Mediafax Foto)

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an este programată între 18 august şi 1 septembrie. Examenul de bacalaureat începe cu probele orale, în 18 august fiind programată examinarea la Limba şi literatura română, în 19 august la Limba şi literatura maternă, iar în 20 august la Limba şi literatura modernă.

În 21 august încep examenele scrise, prima probă fiind Limba şi literatura română. În 22 august va fi susţinută proba la Limba şi literatura maternă, în 25 august - proba obligatorie a profilului, în 26 august - o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică), iar în 27 august - ultima zi de examen - o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (scrisă sau practică).

Rezultatele la probele scrise vor fi afişate în 29 august (până la orele 16.00), iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Examinarea la probele orale şi practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale şi practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească un punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se consideră "promovat" la proba orală, respectiv practică, dacă a obţinut minimum nota finală 5. Candidatul care a obţinut o notă sub 5 sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat", şi nu mai participă la probele următoare.

La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic muzică.

Toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă au dreptul să dea examenul de bacalaureat. Candidaţii proveniţi din învăţământul de stat au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10, primesc diplomă de merit.

Potrivit rezultatelor finale ale sesiunii iunie-iulie a bacalaureatului din acest an, 78,26 la sută dintre candidaţii prezenţi, adică 172.750 de elevi, au promovat examenul, faţă de 156.834 de elevi care au promovat în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici