Începe goana după un LOC în cămine. Cât costă să stai în Capitală şi alternativa, căminele private, în anul universitar 2018

Preţurile pentru o cameră în căminul universităţilor din Capitală porneşte de la 60 de lei şi ajunge până la 300 de lei. O alternativă pentru studenţi sunt căminele private, care oferă condiţii superioare celor de la stat, dar şi închirierea unui apartament, preţul ajungând şi până la 500 de euro.

2196 afișări
Imaginea articolului Începe goana după un LOC în cămine. Cât costă să stai în Capitală şi alternativa, căminele private, în anul universitar 2018

Începe goana după un LOC în cămine. Cât costă să stai în Capitală şi alternativa, căminele private, în anul universitar 2018

Academia de Studii Economice scoate în acest an în jur de 5.300 de locuri în cele 12 cămine ale instituţiei de învăţământ. “În septembrie vom scoate la concurs undeva la ⅖ din locurile pe care le avem, cred că în jur de 2.000 de locuri. Repartizarea o facem prin metodologie, în funcţie de perioada de cazare. ASE face cazarea în două perioade: pentru cei care sunt în şcoală în perioada de primăvară, astfel încât studenţii când pleacă în vacaţă să aibă contractele. În luna mai dăm contractele pentru cei care sunt în anul I, II de licenţă şi anul I de master. Pentru studenţii din anul I la master şi licenţă cazarea se face toamna. Academia de Studii Economice are 5400 de locuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice.

Preţul pentru cămine variază între 100 şi 350 de lei, în funcţie de condiţiile pe care le oferă.

“Din totalul costurilor, scădem subvenţia de la minister şi diferenţa este plata de cămin. Avem mai multe categorii de cămine: cămin cu grad de confort redus, de exemplul Vitan şi Belvedere Vechi. Acolo nu depăşeşte pe lună 100-110 de lei. La căminele noi, cu confort, de exemplu baie în cameră şi cu trei sau patru persoane cazate în cameră avem tarife mai mari, dar nu mai mult în jur de 150. La căminele pentru regie specială, adică pentru doctoranzi încă nu am fixat un tarif. În anul universitar trecut a fost 350 de lei pe persoană. (...) Probabil că preţurile din acest an vor fi diferite, însă nu vor suferi majorări semnificative. Perioada de iarnă e mai scumpă pentru că sunt şi utilităţile mai scumpe, (...) iar pe perioada primăverii şi verii scad”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor.

Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia studenţilor un număr de aproximativ 5.300 locuri de cazare în cele 19 cămine. Acest număr acoperă aproape 80% din necesarul de locuri. Preţul pentru cămine variază între 65 şi 370 de lei şi depinde de tipul căminului ales, dar şi statutul candidatului: student cu nevoi speciale, studenţi la buget sau angajaţi.

“Tarifele de cazare au suferit o creştere de 10 lei/student la buget faţă de anul precedent. Majorarea survine ca urmare a faptului că, din anul 2013, tarifele nu au suferit modificări, însă atât costurile utilităţilor, cât şi salariul minim pe economie (de care beneficiază majoritatea angajaţilor Cămine-Cantine) au crescut”, se arată într-un comunicat trimis de Universitatea Bucureşti la solicitarea MEDIAFAX.

Studenţii din cadrul Universităţii din Bucureşti, care nu reuşesc să obţină un loc în cămin, pot beneficia de subvenţie individuală de sprijin pentru cazare în sectorul particular.

“Subvenţia individuală de sprijin pentru cazare pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior de stat este reglementată prin OUG 73/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 915 din 7 octombrie 2004. Ministerul Educaţiei Naţionale aprobă anual, prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării, cuantumul subvenţiei individuale de sprijin pentru cazare, care nu poate depăşi valoarea mediei anuale a subvenţiei acordate pe persoană studenţilor cazaţi în căminele instituţiilor de învăţământ superior de stat, cu încadrarea în bugetul alocat”, mai susţine sursa citată.

Condiţiile în căminele Universităţii din Bucureşti sunt diferite şi depind de campusul în care sunt situate.

“În căminul Grozăveşti, studenţii au camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane şi lavoar în cameră. Există câte două grupuri sanitare pe fiecare palier. (...) În căminul Gaudeamus sunt 42 de camere cu două paturi şi băi proprii, 13 camere cu un pat şi baie proprie, două apartamente mici de două camere cu vestibul chicinetă şi baie proprie, precum şi o cameră pentru persoane cu dizabilităţi. Căminul dispune de o sală de sport pentru studenţii cazaţi”, se arată pe site-ul universităţii.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) scoate în acest an 500 de locuri în cele trei cămine ale universităţii.

“Complexul Băneasa este compus din două cămine: B1 (178 locuri) şi B2 (150 locuri). Căminele sunt formate din camere cu patru locuri. Camerele dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet (inclus în preţul de cazare), maşini de spălat, sala de lectură. În căminul B1 grupurile sanitare sunt comune, iar în B2 fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu. De asemenea, la fiecare etaj există un oficiu pentru prepararea hranei”, precizează site-ul instituţiei de învăţământ.

De asemenea, SNSPA mai oferă locuri şi în căminul Energetic, în care sunt camere pentru două persoane. “Căminul dispune de aproximativ 170 de locuri de cazare. Căminul are camere cu două locuri. Camerele dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet, maşini de spălat, sala de lectură, bucătărie. De asemenea, fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu”, se mai arată în sursa citată.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila pune la dispoziţia studenţilor, prin cele 11 cămine, 3.200 de locuri de cazare, număr ce acoperă peste 90% din totalul solicitărilor depuse de către studenţi.

“UMF pune la dispoziţia studenţilor săi, prin cele 11 cămine studenţeşti, dispuse în Campus Universitar Regie şi Grozăveşti-7, respectiv 3, în Grozăveşti şi unul în Piaţa Rosseti, un total de 3.224 locuri de cazare, număr ce acoperă peste 90% din totalul solicitărilor depuse de către studenţii UMF. (...) Potrivit criteriilor de alocare a spaţiilor locative către studenţii UMF, singura categorie care beneficiază de gratuitate o reprezintă cea a studenţilor care sunt orfani de ambii părinţi şi cei ai căror părinţi sunt cadre didactice, dar doar în limita locurilor disponibile din căminele A2-Regie şi E-Grozăveşti”-Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila.

Instituţia de învăţământ dispune de şase cămine. Astfel, căminele U1 şi U6 sunt de tip garsonieră cu trei locuri în cameră, grup sanitar şi bucătărie proprie. Căminele B1 şi B2 au câte două locuri în cameră şi grup sanitar propriu. Căminul E are două locuri cu grup sanitar comun, iar căminul A2 – câte trei locuri, cu grup sanitar comun. Căminul Bolintineanu are camere de câte două şi trei locuri şi grup sanitar comun.

Studenţii care nu au reuşit să obţină un loc în căminele universităţilor mai pot opta pentru căminele private. Acestea oferă tinerilor mai multe beneficii, printre care: săli de lectură, bibliotecă, clinică medicală, internet gratuit, bucătării complet renovate şi utilate, frigider, dar şi cablu TV.

Preţurile pentru căminele private variază între 100 şi 500 de euro şi depinde de numărul persoanelor cazate într-o cameră, dar şi de facilităţile acestuia.

De asemenea, studenţii mai pot opta pentru închirierea unui spaţiu locativ. Agenţii imbobiliari susţin că în această perioadă a crescut numărul cererilor privind închirierea unei garsoniere.

“În momentul de faţă avem o cerere foarte mare pentru garsoniere, dar sunt şi foarte multe situaţii în care studenţii caută şi apartamente cu două camere. (...) La apartamentul cu două camere se grupează mai mulţi studenţi, doi sau trei, şi le închiriază la un preţ mai avantajos”, a declarat pentru MEDIAFAX, Adrian Gherman, agent imobiliar .

Criteriile după care studenţii aleg să închirieze o garsonieră sunt numeroase.

“Îi interesează mai mult sectoarele care au o legătură directă fie cu metroul sau RATB-ul spre centru, spre Universitate sau spre facultăţile şi universităţile unde studiază ei. De exemplu, Sectorul 4 are legătură directă prin magistrala 2 care are staţia la Unirii, Piaţa Romană, Universitate, dar şi la Victoriei, punctele de interes pentru studenţi”, a mai explicat agentul imobiliar.

Studenţii care optează pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament vor plăti între 240 şi 450 de euro lunar.

“Garsonierele se închiriază cu preţuri între 240 şi 300 de euro, iar la apartamente de două camere sunt la preţuri cuprinse între 280 şi 350 de euro. (...) Preţurile diferă în funcţie de sectoare, dacă locuinţa este nouă sau veche , dar şi în funcţie de faptul cum este amenajată şi mobilată. De exemplu, în Sectorul 1 preţurile la garsoniere sunt mai mari, între 350 şi 450 de euro, iar la apartamentele cu două camere: între 400 şi chiar 1.000 de euro. (...) Apartamentele pentru care optează studenţii sunt mobilate, utilate, astfel încât ei să vină doar cu hainele”, a adăugat Adrian Gherman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici