Începerea anului şcolar va amplifica traficul rutier

Poliţia rutieră avertizează că începerea anului şcolar va amplifica traficul în acest sfârşit de săptămână, astfel că recomandă şoferilor să ţină cont de condiţiile meteorologice, să ruleze cu viteză scăzută, îndemnâd totodată conducătorii la calm.

1 afișare
Imaginea articolului Începerea anului şcolar va amplifica traficul rutier

Începerea anului şcolar va amplifica traficul rutier

Centrul Infotrafic al Inspectoratul General al Poliţiei române informează că şi la sfârşitul acestei săptămâni, se aşteaptă creşteri ale valorilor de trafic pe toate drumurile naţionale, întrucât deschiderea, luni, a noului an şcolar va determina mulţi părinţi să-şi recupereze copiii din locurile unde şi-au petrecut vacanţa.

Poliţia Rutieră susţine că va acţiona cu dispozitive mărite şi va întreprinde activităţi de prevenire, pentru ca circulaţia să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Ţinând cont de faptul că ploaia este fenomenul meteorologic preponderent în acest anotimp, este necesar ca, în condiţiile unui carosabil umed, să se adopte o manieră calmă de conducere, fără să se bruscheze comenzile vehiculului, arată Poliţia. De asemenea, este necesar să se ruleze cu un regim de viteză scăzut, adaptat permanent condiţiilor de drum.

Poliţia reaminteşte obligaţia legală a conducatorilor de vehicule de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor, atunci când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale sau ninsori abundente.

Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto, reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, Poliţia recomandă ca luminile de drum să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.

Totodată, se interzice circulaţia pe timpul nopţii sau ziua, pe timp de ceaţă, ninsoare abundentă sau ploaie torenţială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

Poliţia îi atenţionează pe cei ce obişnuiesc să folosească luminile de ceaţă în alte condiţii decât cea pentru care sunt destinate, că riscă, pe lângă amendă, să le fie implementate şi trei puncte de penalizare. Acest aspect se înscrie în gama ultimelor modificări aduse legislaţiei rutiere şi are la bază faptul că din ce în ce mai mulţi şoferi au reclamat că au fost frecvent orbiţi de proiectoare sau de lămpi de ceaţă, folosite abuziv.

În vederea reducerii numărului de victime ale accidentelor rutiere, şi la nivel european sunt organizate campanii de prevenire. În plină desfăşurare se află campania SEATBELT (centura de siguranţă), iniţiată de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL). Poliţia Rutieră Română este membră a acestei organizaţii încă din anul 2003.

Campania TISPOL coincide cu cea autohtonă "Stop accidentelor, viaţa are prioritate-2007". Aşadar, pe lângă portul centurii de siguranţă, Poliţia Rutieră Română va urmări, în mod special şi respectarea regulilor de circulaţie de către pietoni şi motociclişti.

Potrivit unei statistici recente, la fiecare trei accidente rutiere în România moare o persoană, media în Uniunea Europeană fiind de un decedat la 40 de accidente.

 

 


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici