INCIDENTE LA VOT - Procesul de votare, reluat într-o comună din Buzău. 700 de buletine de vot lipsesc de la o secţie de votare din Constanţa

Românii îşi aleg, duminică, primarii, consilierii judeţeni şi locali, într-un singur tur de scrutin. Nici în acest an, incidentele electorale nu lipsesc. Procesul de votare a fost suspendat la Verneşti în jur de trei ore, judeţul Buzău, deoarece butetinele de vot au fost tipărite greşit, iar la Medgidia, preşedintele unei secţii de votare a plecat cu ştampila de vot acasă.

8018 afișări
Imaginea articolului INCIDENTE LA VOT - Procesul de votare, reluat într-o comună din Buzău. 700 de buletine de vot lipsesc de la o secţie de votare din Constanţa

VOT SUSPENDAT în 7 secţii de votare din Buzău. La Verneşti, buletinele de vot au fost tipărite greşit (Imagine: Andrei Pungovschi/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 21:18 - Un membru al unei secţii de votare din localitatea braşoveană Săcele este cercetat penal pentru vot dublu după ce şi-a scanat cartea de identitate la două secţii de votare, iar la Spitalul din Codlea a fost solicitată urna mobilă pentru 12 persoane şi au votat 13, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov, la Şcoala Generală nr 5 din cartierul Gârcini, din Săcele, au fost amplasate două secţii de votare.

La una dintre secţii s-a făcut o listă suplimentară cu membrii secţiei pentru a putea vota acolo, fără a fi nevoiţi să părăsească locaţia pentru a-şi exprima votul. De asemenea, aceştia şi-au trecut cărţile de identitate prin tableta de scanare. Însă unul dintre aceştia, care avea cartea de identitate scanată, la un moment dat a plecat la secţia vecină, din aceeaşi incintă şi a încercat să voteze, moment în care sistemul a avertizat că persoana respectivă fIgurează că ar fi votat deja.

Bărbatul este cercetat penal pentru vot multiplu, dosarul său urmând să fie instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

De asemenea, s-a mai deschis un dosar penal pentru fraudă electorală la Codlea, după ce la spitalul din localitate a fost chemată urna mobilă pentru 12 persoane internate, dar au votat 13 persoane. În acest caz se fac cercetări pentru a se verifica dacă a fost vorba de neglijenţă din partea membrilor comisiei respective.

În total, la Braşov au fost deschise trei dosare penale pentru fraudă electorală, în primul caz fiind vorba de o femeie de 72 de ani, membră a unei comisii de vot din Predeal, care este cercetată penal după ce s-ar fi găsit un buletin de vot deja ştampilat printre hârtiile pe care aceasta le avea pe birou.

UPDATE 20:25 - Un număr de 700 buletine de vot pentru alegerea primarului lipsesc de la secţia de votare 65 din Constanţa, procesul de votare fiind suspendat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Constanţa au confirmat, pentru MEDIAFAX, că au fost anunţaţi de către preşedintele secţiei de votare nr. 65 din Constanţa de lipsa celor 700 de buletine de vot. Acesta a observat, în timpul procesului de votare, că buletinele de vot nu mai ajung, iar când le-au numărat, au constatat că lipsesc şapte cutii a câte 100 de buletine.

Toate buletinele care lipsesc sunt pentru alegerea primarului, au precizat oficialii BEJ Constanţa. Aceştia apreciază că probabil buletinele de vot nu au fost numărate corect sâmbătă seară sau duminică dimineaţă.

Procesul de votare a fost suspendat la secţia de votare 65 din Constanţa.

UPDATE 17:21 - Constanţa: Preşedinta şi locţiitoarea unei secţii de votare din Ovidiu, declarate incompatibile. Preşedinta şi locţiitoarea secţiei de votare din Ovidiu, care au înmânat unor alegători mai multe buletine de vot decât este normal, au fost declarate incompatibile, urmând să fie schimbate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 16:51 - O bătrână de 72 de ani, cercetată pentru fraudă electorală la Predeal.

O femeie de 72 de ani, membră a unei comisii de vot din localitatea braşoveană Predeal, este cercetată pentru fraudă electorală după ce s-ar fi găsit un buletin de vot deja ştampilat printre hârtiile pe care aceasta le avea pe birou, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 16:05 - O femeie din municipiul Lupeni ar fi fotografiat, duminică, votul, membrii biroului secţiei de votare sesizându-se după ce au auzit de două ori zgomotul declanşat de telefonul mobil în momentul efectuării fotografiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O femeie, nora unui fost poliţist din localitate, ar fi fotografiat, duminică, buletinele de vot. Incidentul s-a petrecut la secţia 111 din municipiul Lupeni.

”Este vorba despre o doamnă, Mariana Tabun, nora unui fost poliţist, care a fost depistată de personalul din secţia de votare după ce s-a auzit sunetul rezultat în urma declanşării bliţului. Până a sosit poliţia, a şters fotografiile. Persoana a fost preluată de poliţişti, probabil vor face cercetări”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Ion Mitrana, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Lupeni.

Comandantul Poliţiei Lupeni, Dănuţ Mocanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că femeia a primit un avertisment.

În anii trecuţi practica fotografierii buletinelor de vot era folosită, potrivit anchetatorilor, pentru a obţine o anumită sumă, fotografia reprezentând dovada votului.

UPDATE 11:28- Buletine de vot din Braşov găsite la o secţie de votare dintr-o comună suceveană

Mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost găsite la o secţie de votare din comuna suceveană Adâncata, iar prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că cele neconforme se vor anula, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai multe buletine de vot din judeţul Braşov au fost depistate între buletine de vot pentru comuna suceveană Adâncata, după ce tipografia din Neamţ care a tipărit buletinele de vot pentru judeţul Suceava a tipărit şi pentru judeţul Braşov.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că pentru judeţul Suceava au fost tipărite peste 1,8 milioane de buletine de vot şi că nu au putut fi verificate toate de angajaţii Prefecturii, dar că trebuiau controlate de preşedinţii secţiilor de votare.

El a spus că buletinele de vot care nu sunt conforme trebuie anulate.

"Trebuie să se verifice dacă buletinele pentru Consiliul Local Adâncata corespund. Care nu corespund să fie date deoparte pentru că de aia sunt zece la sută în plus”, a spus Harasim.

El a adăugat că buletinele de vot trebuie să fie conforme cu modelul afişat şi apoi se aplică ştampila de control.

”Vom face o analiză, luni- marţi, transparentă, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi”, a spus prefectul.

Preşedintele BEJ Suceava, Cătălin Temneanu, a declarat că, oficial, nu a fost făcută nicio sesizare la BEJ pe această problemă.

El a menţionat însă că a emis, duminică dimineaţa, o circulară prin care preşedinţii secţiilor de votare să verifice conformitatea buletinelor de vot.

UPDATE 10:57- Plângere a PSD la Biroul Electoral Dej, acuză PNL că trimite mesaje electorale

PSD a depus, duminică, o plângere la Biroul Electoral Municipal Dej, reclamând faptul că PNL trimite SMS-uri cu mesaje electorale în ziua votului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii PSD Cluj au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că transmiterea de mesaje electorale în ziua votului prin SMS reprezintă contravenţie.

“În cursul zilei de duminică, anumite persoane au transmis şi transmit în continuare mesaje prin SMS, către alegătorii din municipiul Dej, prin care solicită ca aceştia să se prezinte la vot şi să voteze schimbarea şi candidaţii PNL. Mesajele sunt semnate PNL Dej. Transmiterea de mesaje electorale în ziua votului prin SMS reprezintă contravenţie, conform Legii nr. 677/2001, pentru protecţia persoanelor, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare sau a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Am depus o plângere la Biroul Electoral Municipal Dej”, au spus sursele citate.

Reprezentanţii BEM Dej au declarat că vor analiza plângerea depusă de PSD.

UPDATE 10:48- Proces electoral întrerupt într-o secţie de votare din Deta după ce un alegător a primit 5 buletine

Procesul de votare într-o secţie din localitatea Deta, judeţul Timiş, a fost întrerupt timp de 25 de minute, după ce un alegător ar fi primit din greşeală cinci buletine de vot, pe care a încercat să le introducă în urnă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Timiş, la secţia 252 din localitatea Deta un membru al comisiei ar fi distribuit, din greşeală, cinci buletine de vot unui bărbat de 66 de ani, comisia constatând eroarea la ieşirea acestuia din cabină.

Membrii comisiei au reuşit să îl oprească pe alegător înainte să introducă în urnă cele cinci buletine de vot, patru dintre ele fiind ulterior anulate.

Conform surselor citate, în urma acestui incident procesul de votare a fost întrerupt timp de 25 de minute. 

UPDATE 10:26- Dosar penal pentru preşedintele unei secţii de votare din Medgidia după ce a plecat cu o ştampilă

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce preşedintele unei secţii de votare din oraşul Medgidia, judeţul Constanţa, a plecat sâmbătă seara acasă cu o ştampilă de vot, aducând-o la secţie duminică dimineaţă, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Poliţiştii din oraşul Medgidia au fost sesizaţi, duminică dimineaţă, de un membru al Biroului Electoral Judeţean cu privire la faptul că preşedintele secţiei nr.252 din oraş ar fi plecat acasă, sâmbătă seara, cu o ştampilă de vot asupra lui, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, oamenii legii au dechis un dosar penal iar preşedintele, o femeie, este cercetat pentru posibilă faptă de neglijenţă în serviciu. Femeia a adus ştampila înapoi la secţia de votare duminică dimineaţă.

UPDATE 8:42- Vot suspendat în 7 secţii de votare din Buzău. La Verneşti, buletinele de vot au fost tipărite greşit

Procesul electoral a fost suspendat în şapte secţii de votare din Verneşti, judeţul Buzău, după ce unele buletine de vot au fost tipărite greşit, numele consilierilor fiind trecute la secţiunea pentru primari şi invers, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Biroul Electoral Judeţean a decis prelungirea suspendării votului în localitatea Verneşti din judeţul Buzău, până la ora 10.00, analizându-se dacă se impune ca procesul electoral să fie reluat într-o altă zi, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Îniţial procesul electoral a fost suspendat în Verneşti, judeţul Buzău, până la ora 9.00, după ce s-a descoperit că mai multe buletine de vot au fost tipărite greşit, numele consilierilor fiind trecute la secţiunea pentru primari şi invers, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Buletinele de vot vor fi retipărite în tranşe de câte 500 astfel încât votul să se reia la ora 9.00, au precizat aceleaşi surse. Localitatea Verneşti are aproximativ opt mii de locuitori.

La faţa locului a fost suplimentat numărul forţelor de ordine pentru a se evita incidentele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici