Îngheţarea salariilor, discutată la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului doar ca variantă de lucru

Îngheţarea salariilor pentru o perioadă de şase luni a fost discutată în ultimele zile, ca variantă de lucru, atât în Coaliţie şi Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar o astfel de decizie va fi luată doar pe baza consultării cu sindicatele, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

17 afișări
Imaginea articolului Îngheţarea salariilor, discutată la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului doar ca variantă de lucru

Îngheţarea salariilor, discutată la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului doar ca variantă de lucru (Imagine: Mediafax Foto)

"S-a vorbit în ultimele zile despre îngheţarea salariilor atât la nivelul Coaliţiei şi al Guvernului, cât şi la Ministerul Finanţelor, dar numai ca o variantă de lucru. O astfel de măsură, dacă va fi luată, va reprezenta însă o decizie politică luată în consultare cu sindicatele", au afirmat sursele citate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.

"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.

Băsescu a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani, dar a adăugat că ar înţelege dacă Guvernul va dori să demonstreze că se ţine de cuvânt legat de promisiunile electorale legate de creşterile de salarii şi pensii, însă cu un moratoriu de şase luni vizavi de aceste venituri, pentru a vedea cum reacţionează economia.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a reacţionat la aceste afirmaţii şi a declarat, pentru MEDIAFAX, că o îngheţare a salariilor în acest moment este imposibilă, pentru că ar duce la acutizarea crizei şi implicit la scăderea consumului intern.

Informaţiile privind posibilitatea îngheţării salariilor apar cu numai o zi înainte de discuţia finală dintre Guvern şi sindicate privind proiectul de buget pentru 2009.

De asemenea, întrebat dacă această măsură de îngheţare a salariilor şi pensiilor timp de şase luni a fost luată în discuţie de partenerii sociali la întâlnirile din ultimele două săptămâni, de la Ministerul Finanţelor, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a negat că ar fi avut loc astfel de discuţii.

Citeşte şi:

Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Hossu: Îngheţarea salariilor este imposibilă

Variantă de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor şi 6% pentru educaţie

Băsescu: Am anunţat CE că "intenţionăm un împrumut" sub supravegherea FMI

Băsescu: Perioada de graţie pe care o acord Guvernului se opreşte la prezentarea bugetului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici