Înmatriculările ilegale de maşini de lux: 18 persoane, reţinute de Parchetul Capitalei

Parchetul Capitalei a reţinut 18 persoane în cazul privind înregistrările frauduloase de autovehicule, între acestea fiind trei angajaţi ai Registrului Român Auto (RAR), un jandarm de la Direcţia judiciară, un angajat al Serviciului înmatriculări şi un poliţist al Secţiei 26 Bucureşti.

719 afișări
Imaginea articolului Înmatriculările ilegale de maşini de lux: 18 persoane, reţinute de Parchetul Capitalei

Înmatriculările ilegale de maşini de lux: 18 persoane, reţinute de Parchetul Capitalei (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Fostul portar dinamovist Cristian Munteanu este cercetat, în stare de libertate, pentru tăinuire, fiind suspectat că a cumpărat o maşină înmatriculată fraudulos de membrii grupării, deşi ar fi cunoscut faptul că avea acte false.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Cristina Radu, a informat, joi dimineaţa, că pe numele a 18 persoane au fost emise ordonanţe de reţinere, pentru 24 de ore.

Miercuri anchetatorii au făcut 44 de percheziţii în Capitală, inclusiv la Serviciul Înmatriculări şi Permise Auto, precum şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Giurgiu şi Suceava, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

În acest dosar, coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, începând de la 1 august au fost deja puse sub învinuire 36 de persoane, printre care angajaţi ai Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Bucureşti şi ai Registrului Auto Român.

Concret, este vorba despre doi poliţişti de la Secţia 26 Poliţie, un angajat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări de Vehicule (DRPCIV), trei angajaţi ai RAR şi un jandarm de la Direcţia judiciară.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României, în perioada 2009-2011, a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză.

Ca mod de operare, autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere, iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi DRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.

Anchetatorii au mai stabilit că un alt mod de operare a învinuiţilor consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal.

În acest sens, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obţinute, învinuiţii "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice, spune sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, scopul final al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste.

Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză (15 autoturisme) depăşeşte până la acest moment suma de 200.000 de euro.

Parchetul va propune instanţei emiterea de mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici