INS: Salariul mediu nominal net a crescut în octombrie cu 22,4%

Salariul mediu nominal net a fost în octombrie de 1.327 lei, în creştere cu 22,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2007 şi cu 2,4% faţă de septembrie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

22 afișări
Imaginea articolului INS: Salariul mediu nominal net a crescut în octombrie cu 22,4%

INS: Salariul mediu nominal net a crescut în octombrie cu 22,4% (Imagine: Mediafax Foto)

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul transporturilor aeriene (3.229 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (764 lei), se arată într-un comunicat al INS.

În luna octombrie, salariul mediu nominal brut a fost de 1.795 lei, cu 2,5% mai mare faţă de septembrie.

Salariile nete ale angajaţilor din sectorul transporturilor aeriene s-au situat la un nivel ridicat, respectiv de 3.229 lei. Totuşi, aceste câştiguri au fost cu 0,5% sub valoarea din luna septembrie.

De asemenea, câştigurile nete realizate pe segmentul de intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii) au continuat să fie printre cele mai ridicate, în octombrie, respectiv de 2.935 lei, dar au fost totuşi cu 3,9% mai mici faţă de septembrie.

În luna octombrie, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, comparativ cu septembrie. Avansul s-a datorat în principal aplicării ordonanţei privind creşterile salariale pentru funcţionarii publici, personalul contractual din sectorul bugetar, personalul din învăţământ şi personalul contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, precum şi acordării de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari, potrivit INS.

Astfel, creşteri de 12,4% şi 12,3% au fost înregistrate în învăţământ, respectiv în sănătate şi asistenţă socială.

Avansuri ale salariilor cuprinse între 6,5% şi 9% au fost consemnate în industria minieră, transporturi pe apă, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei), captarea, tratarea şi distribuţia apei.

Creşteri salariale de 2,5% - 6% au fost raportate în tăbăcirea şi finisarea pieilor, administraţie publică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, activităţi anexe şi auxiliare de transport, hoteluri şi restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de maşini şi echipamente.

La polul opus, scăderi ale câştigului salarial mediu net în octombrie faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime în septembrie sau de realizarea unei producţii mai mici.

Cele mai importante scăderi, cuprinse între 25% şi 35%, au fost înregistrate în activităţile de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe, respectiv industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari. Aceste scăderi au fost cauzate de faptul că în septembrie au fost acordate prime cu ocazia "zilei petrolistului".

Salariile din producţia şi furnizarea de energie, electrică şi termică, gaze şi apă, industria mijloacelor de transport rutier, industria metalurgică au consemnat declinuri cuprinse între 2% şi 5%, din cauza reducerii producţiei.

Indicele câştigului salarial real pentru octombrie faţă de septembrie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele salariului real a fost de 124,9%, cu 1,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în septembrie 2008.

Comparativ cu luna octombrie 2007, indicele câştigului salarial real a consemnat un avans de 14%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici