Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti despre urmărirea lui Chiţoiu: Judecătorii şi procurorii corecţi îşi vor face treaba

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat joi, referitor la solicitarea DNA de începere a urmăririi în cazul lui Chiţoiu, că judecătorii şi procurorii corecţi îşi vor face treaba, precizând că un sistem puternic de justiţie este parte a unei ţări puternice.

211 afișări
Imaginea articolului Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti despre urmărirea lui Chiţoiu: Judecătorii şi procurorii corecţi îşi vor face treaba

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută de Duane Butcher la finalul conferinţei în care a fost prezentat raportul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru 2013, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA spunând: "Un sistem puternic de justiţie este parte a unei ţări puternice".

Diplomatul american a adăugat că a 2013 a fost un an important, iar activitatea procurorilor anticorupţie a fost privită cu "admiraţie" de Ambasada SUA.

"Este impresionantă munca pe care a depus-o DNA. A fost un an important şi am privit cu profundă admiraţie munca pe care au depus-o procurorii DNA, munca pe care au făcut-o pentru România şi parteneriatul româno-american", a mai spus Duane Butcher.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut marţi procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

"În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control", potrivit procurorilor.

În dosarul "Carpatica este urmărit penal şi preşedintele ASF, Dan-Radu Ruşanu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. Ruşanu este acuzat şi de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, funcţie din care s-a autosuspendat recent.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul lui Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi a lui Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară la data faptelor.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici