Instanţa supremă respinge cererea de suspendare a procesului lui Cioacă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea de suspendare a procesului în care Cristian Cioacă şi un hacker sunt judecaţi pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu, formulată în contextul existenţei unei solicitări a procurorilor braşoveni de strămutare a cazului.

37 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă respinge cererea de suspendare a procesului lui Cioacă

Instanţa supremă respinge cererea de suspendare a procesului lui Cioacă (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Instanţa supremă va dezbate, în 18 mai, cererea de strămutarea formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Braşov, pe motiv că Cioacă şi hackerul Adrian Niţu nu pot fi apăraţi de avocaţi din Baroul Braşov pentru că această instituţie a cerut anchetarea celor doi.

Astfel, au susţinut procurorii, "un act de sesizare a organelor judiciare în acest dosar l-a constituit plângerea formulată de Uniunea Naţională a Barourilor din România - Baroul Braşov, prin decanul Teodor Moldovan, prin care au fost sesizate organele judiciare în legătură cu accesarea fără drept, de către inculpatul Constantin Cristian Cioacă, a datelor informatice stocate în căsuţa de e-mail aparţinând Elodiei Ghinescu - avocat în Baroul Braşov", motiv pentru care apărarea celor doi inculpaţi nu ar putea fi imparţială.

Totodată, anchetatorii au arătat că "se creează premisele unei situaţii în care apărarea lui Marin Niţă să nu poată fi exercitată efectiv, câtă vreme Baroul de Avocaţi Braşov, din care face parte şi avocatul care a fost desemnat din oficiu, prin plângerea formulată, şi-a manifestat interesul în tragerea la răspundere penală a inculpatului Cristian Cioacă şi pe cale de consecinţă şi a celorlalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii" de pătrundere nelegală în e-mailul Elodiei Ghinescu.

În plus, în documentul trimis instanţei s-a mai arătat că Cioacă a avut gradul de inspector principal de poliţie, fiind angajat în Inspectoratul de Poliţie Braşov, motiv pentru care s-ar putea crede că acesta ar putea încerca influenţarea martorilor.

Poliţistul Cioacă are calitate de autor în acest dosar, după ce procurorii i-au schimbat încadrarea juridică din instigator. Schimbarea încadrării juridice a lui Cioacă, din instigator în autor, a fost urmare a declaraţiilor date în faţa procurorilor de fostul său coleg Marius Sebastian Breazu. De asemenea, Adrian Niţu are calitate de autor în acest dosar, el fiind cel care l-a ajutat pe Cioacă să spargă căsuţa de e-mail a avocatei Ghinescu şi să schimbe parola.

În 16 februarie, procurorii DIICOT Braşov i-au trimis în judecată pe cei doi, sub acuzaţiile de acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transferul neautorizat de date informatice.

Dosarul a fost deschis în noiembrie 2007, ca urmare a plângerilor formulate de familia avocatei dispărute şi a Baroului de Avocaţi din Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici